Rostad paprika med sardeller och oregano

Introduktion och förberedelse

Rostad paprika med sardeller, vitlök, kapris, olivolja och färsk oregano. En god aptitretare, förrätt eller bufférätt - gärna serverad med små rostade bröd - crostinis - till. Valfritt bröd som grissinis, baguette, rostbröd eller ljusa kex funkar också.

En riktig umamibomb - sardeller och kapris är fulla med extra smak - så kallad Umami. Tillsammans med sältan i kapris, sötman i paprikan, rundhet av olivolja, fyllig vitlök och örtsmaken av färsk oregano är detta en mycket god kombination av smaker.

Paprikan kan rostas och förvaras blandad med olivolja i kylen flera dagar innan. Till servering så toppar du med resten av ingredienserna. Välj röd och/eller gul paprika. Grön paprika är svår att skala och inte så söt och god.

Vintips till är ett smakrikt kylt vitt vin ex. Chablis från Frankrike eller ekfatslagrad chardonnay från Soave eller rosévin från södra Frankrike, mousserande som Cava från Spanien eller en torr Fino sherry.

4-6 port rostad paprika med sardeller och oregano

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 stor röd paprika
  • 1 stor gul paprika
  • 6 msk fin kallpressad olivolja
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 80 gram sardeller i olja, en liten burk
  • 4 msk små kapris
  • 1/2 dl grovhackad färsk oregano
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Crostinis: 1/2-1 baguette - förslagsvis 12 skivor på 1/2 cm i tjocklek
  • 4 msk olivolja till crostinis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj paprikor. Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste. Skär även rent inne i paprikan från vitt.
  3. Lägg paprikahalvorna på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalel upp och skarven nedåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter tills de har lite svarta brända fläckar på toppen.
  4. Låt svalna övertäckta med kökshandduk eller lägg i en skål direkt från ugnen och täck med plastfilm. Låt stå i 20 minuter.
  5. Skär halvorna i halvor på längden och dra av samt pilla bort skinnet. Skär bort ev. brända kanter. Lägg på ett fat.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen blandade med olivolja någon till några dagar innan servering.
  7. Förslag till servering med crostinis: Låt ugnen stå på 200 grader. Skär baguette i 0,5 cm skivor - räkna 2-3 per portion - och vänd runt dem med några msk olivolja. Bred ut på en plåt med baklåtspapper. Rosta dem tills de fått lite färg ca 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna något till servering. Lägg i en skål. Kan rostas några timmar innan om man vill förbereda.
  8. Lägg upp paprikabitarna på fat i ett fint mönster ex som en solfjäder. Tips är att lägga den smalare änden på paprikabitarna in mot mitten.
  9. Ringla över olivolja samt skala och pressa eller finriv vitlöken över. Bred ut den på paprikabitarna här och där.
  10. Hacka kapris, sardeller samt blad av färsk oregano. Fördela över paprika och toppa med nymalen svartpeppar.
  11. Servera ex. med rostade crostinis eller grissinis, baguette, rostbröd eller annat gott bröd.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer