Rostad paprika med sardeller och oregano

Rostad paprika med sardeller, vitlök, kapris, olivolja och färsk oregano.

En god aptitretare, förrätt eller bufférätt - gärna serverad med små rostade bröd - crostinis - till.

Valfritt bröd som grissinis, baguette, rostbröd eller ljusa kex funkar också.

6 port rostad paprika med sardeller och oregano

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 stor röd paprika
  • 1 stor gul paprika
  • 6 msk fin kallpressad olivolja
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 80 gram sardeller i olja, en liten burk
  • 4 msk små kapris
  • 1/2 dl grovhackad färsk oregano
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Crostinis: 1/2-1 baguette - förslagsvis 12 skivor på 1/2 cm i tjocklek
  • 4 msk olivolja till crostinis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj paprikor. Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste. Skär även rent inne i paprikan från vitt.
  3. Lägg paprikahalvorna på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalel upp och skarven nedåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter tills de har lite svarta brända fläckar på toppen.
  4. Låt svalna övertäckta med kökshandduk eller lägg i en skål direkt från ugnen och täck med plastfilm. Låt stå i 20 minuter.
  5. Skär halvorna i halvor på längden och dra av samt pilla bort skinnet. Skär bort ev. brända kanter. Lägg på ett fat.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen blandade med olivolja någon till några dagar innan servering.
  7. Förslag till servering med crostinis: Låt ugnen stå på 200 grader. Skär baguette i 0,5 cm skivor - räkna 2-3 per portion - och vänd runt dem med några msk olivolja. Bred ut på en plåt med baklåtspapper. Rosta dem tills de fått lite färg ca 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna något till servering. Lägg i en skål. Kan rostas några timmar innan om man vill förbereda.
  8. Lägg upp paprikabitarna på fat i ett fint mönster ex som en solfjäder. Tips är att lägga den smalare änden på paprikabitarna in mot mitten.
  9. Ringla över olivolja samt skala och pressa eller finriv vitlöken över. Bred ut den på paprikabitarna här och där.
  10. Hacka kapris, sardeller samt blad av färsk oregano. Fördela över paprika och toppa med nymalen svartpeppar.
  11. Servera ex. med rostade crostinis eller grissinis, baguette, rostbröd eller annat gott bröd.
Kärna ur och skär rent, lägg i en panna med bakplåtspapper och rosta i ugnen - inget annat behövs.
Kärna ur och skär rent, lägg i en panna med bakplåtspapper och rosta i ugnen - inget annat behövs.
Ta ut paprikan när skinnet blivit lite bränt här och där.
Ta ut paprikan när skinnet blivit lite bränt här och där.
Täck över den rostade paprikan med en ren handduk eller lägg i en bunke och täck med gladplast i minst 20 minuter - sedan kan man dra av skalet.
Täck över den rostade paprikan med en ren handduk eller lägg i en bunke och täck med gladplast i minst 20 minuter - sedan kan man dra av skalet.
Skär dem på längden i två delar och dra samt pilla av skinnet.
Skär dem på längden i två delar och dra samt pilla av skinnet.
Lägg den rostade paprikan på ett serveringsfat. Tips är att lägga den smalare delen mot mitten i en solfjäder.
Lägg den rostade paprikan på ett serveringsfat. Tips är att lägga den smalare delen mot mitten i en solfjäder.
Fördela över hackade sardeller samt de övriga ingredienserna: pressad vitlök, olivolja, hackad kapris samt hackad oregano och svartpeppar.
Fördela över hackade sardeller samt de övriga ingredienserna: pressad vitlök, olivolja, hackad kapris samt hackad oregano och svartpeppar.
Servera som aptitretare eller liten förrätt på knapriga rostade bröd - crostinis.
Servera som aptitretare eller liten förrätt på knapriga rostade bröd - crostinis.

En god kombination

En riktig umamibomb - sardeller och kapris är fulla med extra smak - så kallad Umami.

Tillsammans med sältan i kapris, sötman i paprikan, rundhet av olivolja, fyllig vitlök och örtsmaken av färsk oregano är detta en mycket god kombination av smaker.

Kan förveredas innan

Paprikan kan rostas och förvaras blandad med olivolja i kylen flera dagar innan. Till servering så toppar du med resten av ingredienserna.

Röd eller gul paprika

Välj röd och/eller gul paprika. Grön paprika är svår att skala och inte så söt och god.

Att dricka till

Vintips till är ett smakrikt kylt vitt vin ex. Chablis från Frankrike eller ekfatslagrad chardonnay från Soave eller rosévin från södra Frankrike, mousserande som Cava från Spanien eller en torr Fino sherry.

E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25