Tonfisksås med creme fraiche

Introduktion och förberedelse

Tonfisksås med crème fraiche och krossade tomater. Gott till pasta av valfri sort.

En enkel, snabb och nyttig pastasås med tonfisk på burk, krossade tomater, torkad vitlök, curry, chiliflakes, oregano, ketchup, salt och svartpeppar.

Serveringsförslag

  • Servera tonfisksåsen med valfri kokt pasta som rigatoni, spagetti, penne, skruvar, tagliatelle med mera. På bilden Zetas Mezze Maniche skruvar.
  • Garnera gärna med hackad persilja.
  • Servera pastan med salladsblad som mangoldskott, machesallad, babyspenat eller annan grönsallad med olivolja och vinäger.
  • En tomatsallad passar också till.
  • En klyfta citron passar också att servera vid sidan på varje tallrik att pressa över.

Varianter

  • Gott i är också svarta grovhackade oliver. Kapris kan man också ha i.

Tonfisksås med crème fraiche blandad med pastaskruvar på tallrik.
Tonfisksås blir krämig och god med med crème fraiche samt passar att servera med pasta som skruvar, penne eller rigatoni där såsen kan fastna eller annan valfri pasta.

4 portioner tonfisksås med crème fraiche

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 burkar tonfisk i olja, ca 400 gram
  • 1 klyfta vitlök eller 1 tsk torkad finhackad vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm curry
  • 3 msk ketchup
  • 1 burk krossade tomater
  • ca 1,5 dl vatten från pastakoket
  • 1 dl crème fraiche
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk hackad bladpersilja till garnering (valfritt)
  • 4 portioner kokt pasta av valfri sort, förslagsvis rigatoni, skruvar, penne, tagliatelle, spagetti eller farfalle

Tillagning

  1. Koka upp vatten med en halv tsk salt och lite olja till pastan.
  2. Öppna tonfisken och lägg i en gryta eller kastrull med höga kanter.
  3. Tillsätt vitlök, chili, oregano, curry och ketchup.
  4. Fräs och mosa samtidigt sönder tonfisken till en röra.
  5. Börja koka pastan.
  6. Tillsätt tomater och låt koka på låg värme medan pastan kokar.
  7. Tillsätt lite av pastavattnet till en lagom tjock tonfisksås.
  8. Ta av såsen från värmen och rör i crème fraiche.
  9. Smaka av den med salt och svartpeppar samt ev. lite extra ketchup och övriga kryddor.
  10. Blanda tonfisksåsen med pastan i en stor kastrull eller skål och servera direkt.
  11. Garnera ev. med hackad persilja innan servering.
E-mail
Medel: 4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.