Penne pasta med viltfile, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Penne pasta med viltfilé, purjolök, vitlök och svamp som champinjon i gräddig sås toppad med parmesanost.

En krämig pasta som passar att laga med älgfilé, renfilé, hjortfilé eller vildsvinsfilé med mera.

Har du bitar över från filé där du tagit den finare delen till en annan rätt så kan du strimla ner resten av filéen och laga denna pasta.

Varianter

  • Istället för champinjoner kan du ta annan svamp som Karl-Johan eller kantareller - eller blanda matsvamp efter tycke.
  • Blir också god med annan pasta - byt penne mot tagliatelle, spagetti, gnocchi, fettuccine eller fjärilar. Eller färsk pasta.

Vintips

Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.

4 portioner penne pasta med viltfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram penne pasta
  • 300 gram viltfilé som älgfilé, renfilé, hjortfilé eller vildsvinsfilé
  • 100 gram svamp som champinjon, karljohan, kantareller eller shiitake
  • 1 halv purjolök eller 3 salladslökar
  • 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl hackad färsk basilika, persilja och/eller gräslök
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl av kokvattnet från pastan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Ansa, dela, skölj och strimla purjolöken. Skala och pressa i vitlök. Lägg i en panna med höga kanter.
  2. Fräs med 2 msk smör i ca 5 minuter utan att få färg.
  3. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  4. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  5. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt grädden, vitt vin och buljongtärning. Rör om och låt småputtra.
  7. Sätt på vatten till pastan.
  8. Stek svampen i en stekpanna med 1 msk smör tills den fått färg. Tillsätt till såsen.
  9. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk smör i en panna. Lägg över i såsen och låt koka några minuter.
  12. Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och spara 1 dl av kokvattnet i en skål vid sidan. Blanda pasta och sås i en stor panna, kastrull eller skål. Tillsätt pastavattnet samt hälften av osten samt rör runt.
  16. Servera med resten av den rivna parmesanen på toppen.
E-mail
Medel: 3.9 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-05