Älggryta med rödvinsmarinerat älgkött
En god klassisk vilt- eller älggryta med marinerat älgkött som du sedan bryner med grönsaker och kokar till en gryta som smaksätts med rödvinsmarinaden och timjan.
Tillagning
- Marinera köttet i en påse i kylen 1-3 dagar innan i kylen.
- Häll av marinaden och spara den.
- Skala och hacka morot, purjolök, lök och vitlök.
- Värm en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Bryn köttet runt om i olivolja i 5 minuter.
- Tillsätt morot och lök samt tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
- Häll sedan på rödvinet och ev. marinad och låt rödvinet koka in i älgköttet några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
- Koka älggrytan med rödvin (gärna övertäckt med lock) på medelvärme i en timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du älggrytan längre.
- Red älggrytan: rör ut maizenamjöl i kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Koka upp älggrytan.
- Smaka av älggrytan med salt, vitpeppar samt eventuellt lite socker, gele och soja och servera älggrytan med tillbehören.
- Nu är grunden till grytan klar och grytan kan serveras om man önskar. Eller så lyxar man till det och tillsätter extra ingredienser (se nedan).
- Extra garnering och tillbehör till lyxig älggryta: Rensa, skala samt halvera de små lökarna, skär fläsket i tärningar och rensa samt skär svampen i grova bitar.
- Stek fläsket och löken i en stor stekpanna på medelvärme och sedan på svag värme i ca 15 minuter så att löken mjuknar. Tillsätt svampen och stek några minuter till. Tillsätt fläsk, lök och svampblandningen till älggrytan när köttet är mört och blanda runt, koka upp.
- Tillbehör till älggryta: kokt potatis, kokt pressad potatis; potatismos ev. kokt med hälften palsternacka; ugnstekta potatisar; råris, eller efter smak. Vidare passar kokta grönsaker som brysselkål; gröna bönor; vaxbönor, kokt morot; kokt blomkål osv till älggryta.
Serveringsförslag
- Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos eller ris som råris.
- Gott till är också gelé samt kokta grönsaker.
Framförhållning
Marinera grytbitarna någon dag innan i en påse eller bunke. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir ännu godare att värma dagen efter den tillagats när smakerna fåt stå och dra lite.
Varianter
- Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt. Har du inte tid att marinera köttet så kan du laga älggrytan utan marinering.
- Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär.
- Ett förslag är denna älggryta med kantareller och grädde.
- Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Att dricka till
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal