Älgstek i rödvinsmarinad

Älgstek som marinerats i rödvin och sedan stekts i ugn.
Servera förslagsvis med hasselbackspotatis (sök recept här på receptfavoriter.se), gräddsås och grönsaker. Vidare är kokt potatis, potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng gott till älgstek.
Gröna bönor, brysselkål, kokta eller rostade rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot; samt gelé passar till.
Vintips till älgstek blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Älgstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du behöver stora fryspåsar till att marinera älgsteken med.

8 portioner älgstek med rödvinsmarinad

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg älgstek
  • 4 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 1 morot, skivad
  • 70 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 0,5 purjolök, skivad
  • 0,5 dl majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 2 klyftade gula lökar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • Gräddsås: 8 dl silad marinad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Potatisgratäng: 2 kilo potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Blanda marinaden av rödvin, klyftad skalad lök; skalad och tärnad morot; skalad och tärnad rotselleri; rensad, sköljd och strimlad purjolök; majsolja, lagerblad, skalad finhackad vitlök, vitpeppar, kanel och soja i en stor skål.
  2. Lägg älgsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  3. Häll marinaden i påsen med älgsteken.
  4. Låt älgsteken marinera från 4,5 timmar till 1-3 dagar i kylen, ev. i en bunke. Vänd den då och då.
  5. Tillagning: sätt ugnen på 200 grader. Lyft upp älgsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke. Spara även grönsaker).
  6. Salta och peppra älgsteken runt om.
  7. Bind gärna upp steken med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  8. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden).
  9. Bryn steken runt om i en stekgryta eller stekpanna och 1 msk smör.
  10. Stek grönsakerna med steken i stekgrytan eller lägg över efterhand i en ugnsform.
  11. Tillsätt 2-3 dl av marinaden till formen.
  12. Stick in en köttermometer i älgsteken.
  13. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader.
  14. Stek i 1,5 - 2 timmar tills köttets innertemperatur är 60 grader för rött kött, 65-70 grader för medium och 74 för helt genomstekt kött.
  15. Planera tillbehör som potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  16. Ta ut älgsteken och låt det vila i några minuter innan du skär upp den.
  17. Sila av stekskyn från ugnsformen till en såskastrull.
  18. Koka upp den. Blanda maizena med resten av marinaden. Tillsätt under omrörning.
  19. Koka ihop såsen och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar. Tillsätt ev. grädde om du vill ha lite mer och gräddigare sås.
  20. Servera älgsteken med rödvinssåsen och tillbehör som potatisgratäng nedan. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till.
  21. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smord ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen. Grädda potatisgratängen över älgsteken i ca 1 timme tills potatisen är mjuk. Efter steken är klar kan du gratinera den på 250 grader med lite riven ost på toppen så den får lite färg.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Dags för kräftskiva

Mina tips till sommarens sista stora fest - kräftskivan 2017. Självklart är klassiska kokta kräftor, kräftlag, Västerbottenostpaj och dippsås med. Vidare förslag på andra passande pajer, såser, alternativ till kräftorna som räkor, havskräftor, vegetariskt osv. Vill du baka ett gott bröd till, fixa en god dessert eller vill ha tips på barnvänlig mat så hittar du det också och mycket mer. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer