Potatisgratäng med fläsk

Kanongott som lunch eller middag med allt i ett - potatis, sås, kött och ost.
Istället för rökt rimmat fläsk kan du ta tärnat bacon, kassler eller varmrökt fläskytterfilé.
För att lätta upp det hela kan du ha en grönsallad med cocktailtomater till samt bröd.
Kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras övertäckt i kylen. Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

2 portioner potatisgratäng med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis av fast sort
  • 125 gram rimmat rökt fläsk
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 msk mjölk
  • 125 gram riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
  5. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
  6. Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
  7. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
  8. Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
  9. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  10. Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
  11. Lägg över resten av potatisen.
  12. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  13. Fördela och häll över potatisen.
  14. Fördela riven ost överst.
  15. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över potatisgratängen i ugnen.
  16. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  17. Ta av folien eller ta bort plåten och grädda i 10 minuter till.
  18. Servera med blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Inga röster än

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer