Potatisgratäng med fläsk
Laga en potatisgratäng och lägg i stekt tärnat fläsk. En slags potatislåda med rimmat rökt fläsk.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
- Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Koka potatisskivorna i 10 minuter. Häll av vattnet.
- Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
- Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
- Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
- Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
- Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
- Lägg över hälften av potatisen i botten.
- Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
- Lägg över resten av potatisen.
- Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
- Fördela över potatisen.
- Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen
- Fördela riven ost överst och grädda i 10 minuter till i mitten av ugnen tills den har fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Garnera gärna med lite hackad persilja. Servera förslagsvis med blandad grönsallad, tomater och gott bröd till.
Serveringsförslag
- Allt i ett och kanongott som lunch eller middag.
- För att lätta upp det hela kan du ha en grönsallad med cocktailtomater; Dijondressing samt bröd som enkla frallor eller bake-off frallor eller baguette.
Varianter
Istället för rökt rimmat fläsk kan du ta tärnat bacon, pancetta, kassler eller varmrökt fläskytterfilé.
Kan förberedas
En slags potatis- och fläsklåda som kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras övertäckt i kylen. Sedan gräddar du den i ugnen till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 554 kcal