Consomme

Introduktion och förberedelse

Consommé är en soppa av buljong - här med hemkokt köttbuljong.

Serveringsförslag

Tips

  • Consommé som blir över kan användas som köttfond till såser och soppor. Frys in i burkar.
  • Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.

Consomme serverad med smördegssnurra - giffel
Jag serverade consommen med en frasig smördegssnurra - en slags giffel till.

ca 8 portioner consomme

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg köttben, märgben, kalvben
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 morötter
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 1 purjolök
  • 2 stjälkar selleri (valfritt)
  • 1/4 rotselleri
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 stjälkar persilja eller 0,5 dl grovhackad persilja
  • 2 lagerblad
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 2 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta. Vänd runt dem efter halva tiden.
  3. Rensa, skölj, skala och tärna grönsakerna i ca 1x1 cm stora tärningar.
  4. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liter eller stor nog att få plats med benen och grönsakerna.
  5. Tillsätt grönsakerna. Fyll upp med vatten så att det täcker benen med ca 1 dm.
  6. Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev bort det mesta skummet.
  7. Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja. Tillsätt ev. lite mer vatten upp till några cm från kanten på grytan.
  8. Låt köttbuljongen koka på låg värme utan lock i ca två timmar.
  9. Sila av buljongen - gärna genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
  10. Reducera buljongen i 40-50 minuter med ca 1/4 till en fyllig köttig smak.
  11. Dags att göra buljongen klar (ej grumlig).
  12. Vispa ihop två äggvitor och tillsätt under omrörning till buljongen. Koka upp och låt sjuda några minuter så att det bildas skum på ytan.
  13. Sila av buljongen igen genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och håll varm till servering.
  14. Smaka av med salt.
  15. Consommen serveras varm i sopptallrik eller kopp. Den kan garneras med finhackad persilja. Consomme är gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 17 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08