Consomme
Consommé är en soppa av buljong - här med hemkokt köttbuljong.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta. Vänd runt dem efter halva tiden.
- Rensa, skölj, skala och tärna grönsakerna i ca 1x1 cm stora tärningar.
- Ta ut benen och lägg i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liter eller stor nog att få plats med benen och grönsakerna.
- Tillsätt grönsakerna. Fyll upp med vatten så att det täcker benen med ca 1 dm.
- Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev bort det mesta skummet.
- Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja. Tillsätt ev. lite mer vatten upp till några cm från kanten på grytan.
- Låt köttbuljongen koka på låg värme utan lock i ca två timmar.
- Sila av buljongen - gärna genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
- Reducera buljongen i 40-50 minuter med ca 1/4 till en fyllig köttig smak.
- Dags att göra buljongen klar (ej grumlig).
- Vispa ihop två äggvitor och tillsätt under omrörning till buljongen. Koka upp och låt sjuda några minuter så att det bildas skum på ytan.
- Sila av buljongen igen genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och håll varm till servering.
- Smaka av med salt.
- Consommen serveras varm i sopptallrik eller kopp. Den kan garneras med finhackad persilja. Consomme är gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
Serveringsförslag
- Serveras som förrätt, vickning eller ta med i termosen på utflykt, picknick eller vandring.
- Gott med nybakt bröd, ostmackor, smördegssnurror, smördegspinnar, grissinis, varma mackor eller piroger.
Tips
- Consommé som blir över kan användas som köttfond till såser och soppor. Frys in i burkar.
- Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Uppskattat näringsvärde per portion: 17 kcal