Consomme

Consommé är en soppa av buljong - här med hemkokt köttbuljong.

Serveras som förrätt, vickning eller ta med i termosen på utflykt, picknick eller vandring.

Gott med nybakt bröd, ostmackor, smördegssnurror, smördegspinnar, grissinis, varma mackor eller piroger.

Consommé som blir över kan användas som köttfond till såser och soppor. Frys in i burkar.

Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.

ca 8 portioner consomme

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg köttben, märgben, kalvben
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 morötter
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 1 purjolök
  • 2 stjälkar selleri (valfritt)
  • 1/4 rotselleri
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 stjälkar persilja eller 0,5 dl grovhackad persilja
  • 2 lagerblad
  • 8 svart- eller vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 2 äggvitor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt. Sätt in benen i ugnen i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta. Vänd runt dem efter halva tiden.
  3. Rensa, skölj, skala och tärna grönsakerna i ca 1x1 cm stora tärningar.
  4. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liter eller stor nog att få plats med benen och grönsakerna.
  5. Tillsätt grönsakerna. Fyll upp med vatten så att det täcker benen med ca 1 dm.
  6. Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev bort det mesta skummet.
  7. Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja. Tillsätt ev. lite mer vatten upp till några cm från kanten på grytan.
  8. Låt köttbuljongen koka på låg värme utan lock i ca två timmar.
  9. Sila av buljongen - gärna genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
  10. Reducera buljongen i 40-50 minuter med ca 1/4 till en fyllig köttig smak.
  11. Dags att göra buljongen klar (ej grumlig).
  12. Vispa ihop två äggvitor och tillsätt under omrörning till buljongen. Koka upp och låt sjuda några minuter så att det bildas skum på ytan.
  13. Sila av buljongen igen genom en sil (chinois) och silduk. Ett durkslag med en ren kökshandduk funkar också. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och håll varm till servering.
  14. Smaka av med salt.
  15. Consommen serveras varm i sopptallrik eller kopp. Den kan garneras med finhackad persilja. Consomme är gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer