Vorschmack lammfärsröra

Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra. God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord mm; serveras dekorerad med gräddfil eller smetana samt gärna rödbetor och saltgurka.
Vorschmack är god röra till bakad potatis.
Hemligheten med smaken i Vorschmack är matjesill, ansovis, lök och vitlök.
Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att finländska militären Gustaf Mannerheims skapade den på fälttåg och då de bara hade lammkött, lök och sill att tillgå. Sedan ska rätten bla ha levt vidare på Savoy i Helsingfors där Mannerheims då och då beställde sin Vorschmack.
Det är lika bra att koka en stor omgång. Det som blir över kan sparas och frysas.

8 portioner Vorschmack

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 30 gram smör
  • 2 gula lökar
  • 100 gram matjessill
  • 125 gram burk ansjovis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 8 bakade potatisar
  • 2 dl gräddfil eller smetana
  • 8 saltgurkor
  • 8 inlagda rödbetor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Fräs lammfärsen i en stor gryta (gärna gjutjärn) i smöret.
  2. Skala och hacka lök. Tillsätt den.
  3. Hacka sill och ansjovis grovt och tillsätt dem.
  4. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och senap samt peppar.
  5. Koka på medelvärme under lock i fyra timmar.
  6. Rör runt och späd då och då med lite vatten.
  7. Mosa och finfördela även färsen så mycket du kan.
  8. Låt Vorschmacken gärna svalna och stå över natten i kylskåp - då blir den godast.
  9. Servera Vorschmacken varm eller ljummen till bakpotatis som lunch, middag, på buffé eller vickning. Gärna med saltgurka, rödbetor och gräddfil eller Smetana samt ev. lite hackad persilja som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer