Vorschmack lammfärsröra

Introduktion och förberedelse

Vorschmack som är en fyllig lammfärsröra. God varm eller kall till vickning, julbord, buffe, herrmiddag, sillbord, smörgåsbord med mera.

Serveras dekorerad med gräddfil eller smetana samt gärna inlagda rödbetor, syrad saltgurka samt ofta till bakad potatis.

Hemligheten med smaken i Vorschmack är matjesill, ansjovis, lök och vitlök som ger massor med umami.

Lammfärsröran är en gammal militär favorit. Det sägs att finländska militären Gustaf Mannerheims skapade den på fälttåg och då de bara hade lammkött, lök och sill att tillgå. Sedan ska rätten bla ha levt vidare på Savoy i Helsingfors där Mannerheims då och då beställde sin Vorschmack.

Det är lika bra att koka en stor omgång. Det som blir över kan sparas och frysas.

8 portioner Vorschmack

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 30 gram smör
  • 2 gula lökar
  • 100 gram matjessill
  • 125 gram burk ansjovis
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 8 bakade potatisar
  • 2 dl gräddfil eller smetana
  • 8 saltgurkor
  • 8 inlagda rödbetor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Fräs lammfärsen i en stor gryta (gärna gjutjärn) i smöret.
  2. Skala och hacka lök. Tillsätt den.
  3. Hacka sill och ansjovis grovt och tillsätt dem.
  4. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och senap samt peppar.
  5. Koka på medelvärme under lock i fyra timmar.
  6. Rör runt och späd då och då med lite vatten.
  7. Mosa och finfördela även färsen så mycket du kan.
  8. Låt Vorschmacken gärna svalna och stå över natten i kylskåp - då blir den godast.
  9. Servera Vorschmacken varm eller ljummen till bakpotatis som lunch, middag, på buffé eller vickning. Gärna med saltgurka, rödbetor och gräddfil eller Smetana samt ev. lite hackad persilja som garnering.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept