Lökpaj Pissaladiere

Introduktion och förberedelse

Lökpaj eller Pissaladiere med gul lök och vitlök stekt med timjan, lagerblad och rosmarin bakad i en enkel pajdeg och toppad med svarta oliver och sardeller.

Här min variant på Pissaladiere som ursprungligen kommer från Nice i södra Frankrike. Min är en slags blandning mellan paj och fransk pizza.

Jag har gjort deg utan jäst och bara med vetemjöl och smör - likt en pajdeg - vilket går snabbt och lätt.

Serveringsförslag

  • Passar som aptitretare. Exempelvis att bjuda på vid grillen eller till fördrinken.
  • Vidare passar pajen till förrätt, tapas, vickning, smårätt på buffé, snack, picknick eller utflykt.
  • Även god att servera med en blandad grönsallad till lunch eller middag.
  • Pajen passar också till svenska högtider som kräftskiva, julbord, påskmiddag, midsommar eller julbord.

Val av ingredienser

Välj fina svarta oliver med kärnor ex. från södra Frankrike, Italienska oliver eller Kalamata-oliver.

Köp fin svensk krav-märkt lök. Vanlig gul lök eller knipplök funkar.

Varianter

Man kan också baka den likt en pizza med jäst deg i botten istället för min pajdeg - det är mer klassiskt korrekt för en fransk Pissaladiere. Då är det inget smör i degen heller så det blir billigare och smalare.

Istället för lagerblad och torkad timjan kan du ta en Bouquet Garni som är bunt med något lagerblad, timjan och rosmarin. Eller ta 2-3 kvistar färsk timjan och en liten kvist färsk rosmarin.

Ett annat tips är att steka dubbel mängd lök på en gång - 2 kg - och frysa in hälften till nästa gång.

Att dricka till

Ett kylt rosévin från södra Frankrike som Lanquedoc eller Provence är klassiskt till.

Vitt vin som Chablis eller mousserande vin som champagne, Cava eller annan skumpa eller en Fino Sherry funkar också.

8 portioner lökpaj Pissaladiere

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • Pajdeg: 100 g mjukt smör
  • 180-200 gram vetemjöl
  • Fyllning: 1 kg gul lök, gärna ekologisk
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan (valfritt) eller 2 krm torkad timjan
  • 1 kvist färsk rosmarin (valfritt) eller ett krm torkad rosmarin
  • 100 gram sardeller i olja
  • 18 svarta oliver, fina sort med kärnor som Kalamataoliver eller franska oliver

Tillagning

  1. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor, ringar eller i grova bitar. Lägg med en kastrull eller panna med tjock botten och lock. Tillsätt lagerblad, rosmarin och timjan.
  2. Stek löken på medel- till låg värme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Akta så den inte bränns.
  3. Ta av locket från löken och ta bort lagerblad, timjankvistar och rosmarinkvistar samt fortsätt stek löken några minuter tills den har tappat vätska och börjar få färg, bli ljust brynt och bli karamelliserad. Akta så den ej bränns. Ta sedan av från värmen.
  4. Skär hälften av ansjovisfiléerna i små bitar eller mosa ihop dem till en röra. Om du vill kan du tillsätta någon msk av ansjovisspadet i löken också om du vill ha mer smak. Tillsätt salt och svartpeppar och smaka av. Hit kan du förbereda löken ex. dagen innan. Löken kan även frysas in.
  5. Dags att baka: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  6. Gör pajdegen: Blanda och knåda ihop smör och mjöl. Tillsätt mjöl tills degen är en formbar pajdeg. Tillsätt någon tsk vatten om den är för grynig. Blanda snabbt ihop degen.
  7. Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en pajform smörad med 1 tsk smör - ca 25 cm i diameter.
  8. Fördela lökblandningen i ett lager pajformen på degen.
  9. Skär ansjovisfiléer i halvor på längden så de blir smalare och räcker till ett mönster. Fördela dem så att de bildar ett rutmönster med förslagsvis ca 3x3 cm - förslag se bild.
  10. Placera ut oliver som du vill - gärna i ett mönster ex. i varje kryss med ansjovis eller i mitten på varje ruta.
  11. Grädda i mitt i ugnen i 25-30 minuter tills den har fin färg. Akta så att pajkanten ej bränns.
  12. Ta ut pajen och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 473 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-15