Lök- och ansjovispaj

Introduktion och förberedelse

Lök- och ansjovispaj - en hembakt paj som passar med grönsallad till.

Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.

4-6 portioner lök- och ansjovispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 6 medelstora gula lökar
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1,5 dl riven ost, helst lagrad ost
  • 1 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk margarin, olivolja eller smör att steka lök i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör pajdegen: Hacka ihop fett och mjöl. Tillsätt vatten samt salt och blanda snabbt ihop degen. Låt pajdegen vila i kylskåp i 30 minuter.
  3. Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
  6. Fräs löken i lite fett på medelvärme i 5 minuter.
  7. Fördela löken i pajskalet.
  8. Skär ansjovisfiléerna i bitar. Riv osten. Fördela på lökblandningen.
  9. Vispa ihop ägg, grädde och 1/2 tsk salt. Häll äggstanningen över pajen.
  10. Grädda lök- och ansjovispajen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills den har fin färg och äggstanningen stelnat. Akta så att pajkanten ej bränns.
  11. Ta ut lök- och ansjovispajen och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept