Lök- och ansjovispaj
Lök- och ansjovispaj - en hembakt paj som passar med grönsallad till.
Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffé, vickning med mera.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör pajdegen: Hacka ihop fett och mjöl. Tillsätt vatten samt salt och blanda snabbt ihop degen. Låt pajdegen vila i kylskåp i 30 minuter.
- Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
- Fräs löken i lite fett på medelvärme i 5 minuter.
- Fördela löken i pajskalet.
- Skär ansjovisfiléerna i bitar. Riv osten. Fördela på lökblandningen.
- Vispa ihop ägg, grädde och 1/2 tsk salt. Häll äggstanningen över pajen.
- Grädda lök- och ansjovispajen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills den har fin färg och äggstanningen stelnat. Akta så att pajkanten ej bränns.
- Ta ut lök- och ansjovispajen och låt svalna något innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal