Lök- och ansjovispaj

Lök- och ansjovispaj. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.

6 portioner lök- och ansjovispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 6 medelstora gula lökar
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1,5 dl riven ost, helst lagrad ost
  • 1 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk margarin, olivolja eller smör att steka lök i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör pajdegen: Hacka ihop fett och mjöl. Tillsätt vatten samt salt och blanda snabbt ihop degen. Låt pajdegen vila i kylskåp i 30 minuter.
  3. Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
  6. Fräs löken i lite fett på medelvärme i 5 minuter.
  7. Fördela löken i pajskalet.
  8. Skär ansjovisfiléerna i bitar. Riv osten. Fördela på lökblandningen.
  9. Vispa ihop ägg, grädde och 1/2 tsk salt. Häll äggstanningen över pajen.
  10. Grädda lök- och ansjovispajen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills den har fin färg och äggstanningen stelnat. Akta så att pajkanten ej bränns.
  11. Ta ut lök- och ansjovispajen och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer