Lök- och ansjovispaj

Lök- och ansjovispaj - en hembakt paj som passar med grönsallad till.

Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffé, vickning med mera.

6 portioner lök- och ansjovispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 6 medelstora gula lökar
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1,5 dl riven ost, helst lagrad ost
  • 1 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk margarin, olivolja eller smör att steka lök i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör pajdegen: Hacka ihop fett och mjöl. Tillsätt vatten samt salt och blanda snabbt ihop degen. Låt pajdegen vila i kylskåp i 30 minuter.
  3. Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
  6. Fräs löken i lite fett på medelvärme i 5 minuter.
  7. Fördela löken i pajskalet.
  8. Skär ansjovisfiléerna i bitar. Riv osten. Fördela på lökblandningen.
  9. Vispa ihop ägg, grädde och 1/2 tsk salt. Häll äggstanningen över pajen.
  10. Grädda lök- och ansjovispajen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills den har fin färg och äggstanningen stelnat. Akta så att pajkanten ej bränns.
  11. Ta ut lök- och ansjovispajen och låt svalna något innan servering.
Lökpajen passar på buffé, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar, vickning osv.
Lökpajen passar på buffé, smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar, vickning osv.
E-mail
Medel: 4 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-29