Lök- och ansjovispaj

Lök- och ansjovispaj - en hembakt paj som passar med grönsallad till.

Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.

4-6 portioner lök- och ansjovispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 6 medelstora gula lökar
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1,5 dl riven ost, helst lagrad ost
  • 1 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk margarin, olivolja eller smör att steka lök i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör pajdegen: Hacka ihop fett och mjöl. Tillsätt vatten samt salt och blanda snabbt ihop degen. Låt pajdegen vila i kylskåp i 30 minuter.
  3. Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
  6. Fräs löken i lite fett på medelvärme i 5 minuter.
  7. Fördela löken i pajskalet.
  8. Skär ansjovisfiléerna i bitar. Riv osten. Fördela på lökblandningen.
  9. Vispa ihop ägg, grädde och 1/2 tsk salt. Häll äggstanningen över pajen.
  10. Grädda lök- och ansjovispajen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills den har fin färg och äggstanningen stelnat. Akta så att pajkanten ej bränns.
  11. Ta ut lök- och ansjovispajen och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer