Pizza i långpanna

Baka pizzan i en långpanna med tomatsås, riven ost samt valfria pålägg som köttfärs toppad med ruccola, fetaost och tomat.

Du kan baka med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Kavlar du ut degen riktigt tunt räcker den till två bakplåtar. Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Man kan även dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

4 portioner pizza i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 4 dl riven ost som mozzarella eller pizzaost
  • 200 gram nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • Sallad: 6 cocktailtomater
  • 20 gram ruccola
  • 20 gram babyspenat
  • 1 dl smulad fetaost
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  5. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand på bakbord i 15 minuter.
  6. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  7. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter.
  8. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  9. Förbered pizzapålägg: fräs köttfärsen i olivolja och hacka sönder den. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt, tomatpuré, oregano och svartpeppar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Sätt åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 minuter.
  12. Smula sönder fetaost i en bunke. Blanda halverade cocktailtomater, ruccola och babyspenat.
  13. Ta ut långpannan och pensla botten och kanter med matolja.
  14. Vänd upp och ner på degen i långpannan och dra av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Spara överbliven tomatsås till annat.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela köttfärsen över.
  17. Grädda pizzan i ca 15 minuter så långt ner du kan i ugnen. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  18. Ta ut pizzan och toppa med smulad fetaost, sallad och tomater.
  19. Strö över oregano, skär upp i rutor och servera långpannepizzan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer