Pizza i långpanna

Baka pizzan i en långpanna med tomatsås, riven ost samt valfria pålägg som köttfärs toppad med ruccola, fetaost och tomat.

Du kan baka med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst. Kavlar du ut degen riktigt tunt räcker den till två bakplåtar. Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Man kan även dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

4 portioner pizza i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 4 dl riven ost som mozzarella eller pizzaost
  • 200 gram nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • Sallad: 6 cocktailtomater
  • 20 gram ruccola
  • 20 gram babyspenat
  • 1 dl smulad fetaost
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  5. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand på bakbord i 15 minuter.
  6. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  7. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter.
  8. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  9. Förbered pizzapålägg: fräs köttfärsen i olivolja och hacka sönder den. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt, tomatpuré, oregano och svartpeppar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Sätt åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  11. Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 minuter.
  12. Smula sönder fetaost i en bunke. Blanda halverade cocktailtomater, ruccola och babyspenat.
  13. Ta ut långpannan och pensla botten och kanter med matolja.
  14. Vänd upp och ner på degen i långpannan och dra av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan.
  15. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Spara överbliven tomatsås till annat.
  16. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela köttfärsen över.
  17. Grädda pizzan i ca 15 minuter så långt ner du kan i ugnen. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  18. Ta ut pizzan och toppa med smulad fetaost, sallad och tomater.
  19. Strö över oregano, skär upp i rutor och servera långpannepizzan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer