Våfflor

Här hittar du recept och tips på våfflor

Fira våffeldagen den 25 mars eller bjud på våfflor när som till fika eller efterrätt. Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina våffelrecept.

Våfflor gräddade i våffelgjutjärn. Frasvåfflor är en riktig svensk favorit. Här hittar du recept på klassiska frasvåfflor, våfflor med ägg i smeten samt och andra smaksatta spännande våfflor.

Våffeldagen är från början en ren missuppfattning av namnet Vårfrudagen. Eftersom våfflor är så gott har vi med glädje fortsatt förära våfflan en egen dag den 25 mars. Ända sedan 1600-talet!

På fyra hundra år har våfflorna blivit något av en nationalrätt året om - även till sommarfikat lata dagar. I alla fall i många barns ögon. Själva ordet våffla kommer från ett tyskt ord för vax eller honungskaka. Namnet har våfflan fått av dess rutmönster som liknar binas vaxkakor. Källa Wikipedia.

Som efterrätt eller eftermiddagsfika med sylt och grädde eller glass är våfflan i sitt esse. Direkt ur laggen är de så frasiga, varma och oemotståndliga att magen snabbt putar i vädret.

Våfflor Våffelsmet kan du göra på flera olika vis: hemgjorda frasvåfflor som i våffeljärnet ovan och våfflan ner till vänster. Hemgjord våffelsmet är enkelt att göra med mjöl, vispad grädde och vatten samt lite smör och bakpulver eller våfflor med ägg istället för grädde.

Våffelmix eller hemgjord våffelsmet

Vad gäller att göra egen våffelsmet eller köpa en färdigmix så tycker jag de färdigmixade helt ok. Fördelen är att de går snabbt att blanda har har blivit exakt blandade med behandlat mjöl, fettemulatorer och bakpulver för en god våffla.

Hemgjord våffelsmet äkta grädde och smör blir dock mycket godare än våffelmixarna tycker jag. De blir också frasigare. Du vet också vad det är i smeten. Priset blir ungefär det samma.

Mjölkfritt margarin hittar du ofta i avdelningen för laktosfritt - Carlsham och Milda har mjölkfritt margarin.

I klassiska våfflor kommer luftbubblorna från hårt vispad grädde. Man kan också ha i ägg och bakpulver får att får fluffiga våfflor.

Lite salt och vaniljsocker höjer smaken. Med smält smör eller margarin lossar de en aning lättare ur järnet. I moderna våffeljärn med teflonbeläggning fastnar våfflorna dock sällan.

Bakpulver innehåller två salter - ett som reagerar med vatten i rumstemperatur och bildar de första luftbubblorna man ser när man blandar smeten. Det andra saltet bildar ytterligare koldioxid vilket fyller på och bildar nya bubblor vid högre värme i våffeljärnet. Kombinerat med hettan i våffeljärnet stelnar våfflan och resultatet blir en fluffig och frasig våffla.

Jästa våfflor

I lite tjockare belgiska våfflor används jäst.

Tips till bästa våfflorna

  • Se till att våffeljärnet är riktigt hett innan du heller i smeten. Låt gärna våffellaggen bli varm ca 30 sekunder mellan våfflorna också.Våfflor med grädde och sylt
  • Pensla gärna laggen med lite mjukt eller smält smör de första gräddningarna.
  • Låt våfflan gräddas klart 2-4 minuter innan du tar loss den.

Tillbehör

  • Med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt. Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Med glass som vaniljglass, jordgubbsglass eller valfri sort. Eller toppa med en kula sorbet efter smak.
  • Med matyoghurt, vaniljyoghurt samt nötter och färska bär samt frön som pumpafrön.Åviken våffeljärn De frasigaste våfflorna får du i ett våffeljärn som kan hålla värmen bra. Ovan Åvikens våffeljärn. Det finns flera andra bra märken. De billigare järnen brukar ej få upp och hålla värmen så bra - se till att du köper ett järn som värmer bra med hög effekt. Finns i välsorterade köksaffärer. Se till att järnet blir riktigt varmt innan du gräddar och vänta en stund mellan gräddningarna
  • Annat som är gott är att även lägga på färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas; nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandlar eller mandelspån; frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes eller kanel.
  • Ringla över lönnsirap, vanlig sirap, nutella, jordnötssmör, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor. Eller bara strösocker.
  • Du kan göra en variant med likt marängsviss och toppa våfflor med vaniljglass, grädde, skivad banan, maränger och chokladsås.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.