Våfflor

Här hittar du recept och tips på våfflor, frasvåfflor och våffelsmet.

Fira våffeldagen den 25 mars eller bjud på våfflor till fika eller efterrätt. Längst ner på sidan hittar du en lista med alla Receptfavoriters våffelrecept.

Frasvåfflor Frasvåfflor är en riktig svensk favorit. Här hittar du recept på klassiska frasvåfflor, våfflor med ägg i smeten samt och andra smaksatta spännande våfflor.

Våffeldagen är från början en ren missuppfattning av namnet Vårfrudagen. Eftersom våfflor är så gott har vi med glädje fortsatt förära våfflan en egen dag den 25 mars. Ända sedan 1600-talet!

På fyra hundra år har våfflorna blivit något av en nationalrätt året om - även till sommarfikat lata dagar. I alla fall i många barns ögon. Själva ordet våffla kommer från ett tyskt ord för vax eller honungskaka. Namnet har våfflan fått av dess rutmönster som liknar binas vaxkakor.

Som efterrätt eller eftermiddagsfika med sylt och grädde eller glass är våfflan i sitt esse. Direkt ur laggen är de så frasiga, varma och oemotståndliga att magen snabbt putar i vädret.

Våfflor Våffelsmet kan du göra på flera olika vis: hemgjorda frasvåfflor som i våffeljärnet ovan och våfflan ner till vänster. Hemgjord våffelsmet är enkelt att göra med mjöl, vispad grädde och vatten samt lite smör och bakpulver eller våfflor med ägg istället för grädde.

Husqvarna våffeljärn Ett bra gammalt våffeljärn är Husqvarnas klassiker.

Våffelmix vs hemgjord våffelsmet

Vad gäller att göra egen våffelsmet eller köpa en färdigmix, så är de färdigmixade ok. Fördelen är att de går snabbt att blanda har har blivit exakt blandade med behandlat mjöl, fettemulatorer och bakpulver för en god våffla.

Hemgjord våffelsmet med vatten, vetemjöl och vispad grädde blir dock mycket godare än våffelmixarna - tycker jag - och frasigare. Du vet också vad det är i den. Priset blir ugnefär det samma.

Köp gärna ekologiska ingredienser och gör din egen supervåffla - som den smakade förr - fast på riktigt. En odopad våffla!

Skillnaden mellan smet och deg är vätskemängden. Deg är fast medan smet rinner. Båda är ett skum av luftbubblor fångade i ett uppblött nät av mjöl.

Vetemjölet till smet bör vara så fint som möjligt. Jag rekommenderar vetemjöl special. I klassiska våfflor kommer luftbubblorna från hårt vispad grädde. Men i del recept förekommer ägg och bakpulver. Lite salt och vaniljsocker höjer smaken. Med smält smör eller margarin lossar de en aning lättare ur järnet. I moderna våffeljärn med teflonbeläggning fastnar våfflorna dock sällan.

Jästa våfflor

I lite tjockare belgiska våfflor används jäst. Istället kan rekommendera att ha en aning bakpulver i våffelsmeten.

Bakpulver innehåller två salter - ett som reagerar med vatten i rumstemperatur och bildar de första luftbubblorna man ser när man blandar smeten. Det andra saltet bildar ytterligare koldioxid. Vilket fyller på och bildar nya bubblor vid högre värme i ugn eller våffeljärn. Kombinerat med hettan i våffeljärnet stelnar våfflan och resultatet blir en fluffig och frasig våffla.

Tips till bästa våfflorna

  • Se till att våffeljärnet är riktigt hett innan du heller i smeten. Låt gärna våffellaggen bli varm ca 30 sekunder mellan våfflorna också.Våfflor med grädde och sylt
  • Pensla gärna laggen med lite mjukt eller smält smör de första gräddningarna.
  • Låt våfflan gräddas 2-4 minuter innan du tar loss den.

Våfflor till dessert

Våfflor kan serveras som en lyxig dessert. Några förslag är: med knäckiga kanderade nötter, lönnsirap och glass. Eller vaniljglass med färska bär som blåbär, hallon samt jordgubbar samt pudersocker över.

Frysta bär kan du värma eller rårörda med socker och skeda över våfflor med glass. Du kan göra en variant med likt marängsviss och toppa våfflor med vaniljglass, grädde, skivad banan, maränger och chokladsås.

Åviken våffeljärn De frasigaste våfflorna får du i ett våffeljärn som kan hålla värmen bra. Ovan Åvikens våffeljärn. Det finns flera andra bra märken. De billigare järnen brukar ej få upp och hålla värmen så bra - se till att du köper ett järn som värmer bra med hög effekt. Finns i välsorterade köksaffärer. Se till att järnet blir riktigt varmt innan du gräddar och vänta en stund mellan gräddningarna.


Klassiska frasvåfflor
Egen våffelsmet på klassiskt vis (utan ägg) med vispad grädde och bakpulver. Servera frasvåfflor med sylt och grädde.

All-In våfflor extra allt
Vanliga frasvåfflor med tips på allt gott du kan toppa med - här får du gå All-in med glass, grädde, sylt och allt gott du vill på våfflan.

Veganvåfflor
Vegana våfflor går utmärkt att laga - vatten, vetemjöl och mjölkfritt margarin samt lite bakpulver och vaniljsocker blir våffelsmet.

Mjölkfritt margarin hittar du ofta i avdelningen för laktosfritt - Carlsham och Milda har mjölkfritt margarin.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pages