Havrevåfflor

Introduktion och förberedelse

Havrevåfflor eller våfflor med havregryn. Hälften havregryn och hälften vetemjöl men annars som frasvåfflor med vispad grädde i smeten.

Smakar som vanliga våfflor och är goda med grädde och sylt eller med valfria tillbehör till. Lite nyttigare och mer fibrer än vanliga våfflor.

Tips på tillbehör till våfflorna:

  • Klassiskt till våfflorna är sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, havtornsylt, blandad sylt eller valfri sylt samt vispad grädde eller vaniljglass.
  • En snabb och god hemgjord sylt kan du göra genom att blanda frysta blåbär och hallon med lite socker och låt tina och rör ihop till en snabbsylt.
  • Glass eller sorbet med annan smak som choklad, kolasås, stracciatella osv passar också.
  • Färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär passar med.
  • Fruktsallad med frukter som tärnat äpple, banan, apelsin, mango, vindruvor, ananas, persika, päron och kiwi är också gott.
  • En god variant är att göra en fruktsallad med valfri frukt - se ovan, lägga till färska blåbär, en klick kvarg eller vaniljyoghurt; vidare med rostade hasselnötter, pekannötter, mandel eller valnötter; pumpafrön samt ringla över lite lönnsirap.
  • Man kan också strö på sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön.
  • Lönnsirap, vanlig sirap, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor.

4 portioner, 8-12 laggar eller havrevåfflor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 3 msk smör att smörja laggen med

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, havregryn och vatten till en jämn smet. Ställ åt sidan i en timme att svälla.
  2. Vispa grädden hårt. Dock ej till smör förstås.
  3. Värm våffeljärnet.
  4. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden. Våffelsmeten är klar.
  5. Smörj eller pensla våffeljärnet med lite smält smör. Har du ett nonstick våffeljärn så behöver du ej smörja laggen.
  6. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  7. Grädda havrevåfflorna i 3-6 minuter eller tills de har fin färg och är frasiga. Tiden varierar mellan olika våffeljärn.
  8. Lägg upp våfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem direkt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.