Havrevåfflor

Havrevåfflor eller våfflor med havregryn. Hälften havregryn och hälften vetemjöl men annars som frasvåfflor med vispad grädde i smeten.

Smakar som vanliga våfflor och är goda med grädde och sylt eller med valfria tillbehör till. Lite nyttigare och mer fibrer än vanliga våfflor.

Tips på tillbehör till våfflorna:

  • Klassiskt till våfflorna är sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, havtornsylt, blandad sylt eller valfri sylt samt vispad grädde eller vaniljglass.
  • En snabb och god hemgjord sylt kan du göra genom att blanda frysta blåbär och hallon med lite socker och låt tina och rör ihop till en snabbsylt.
  • Glass eller sorbet med annan smak som choklad, kolasås, stracciatella osv passar också.
  • Färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär passar med.
  • Fruktsallad med frukter som tärnat äpple, banan, apelsin, mango, vindruvor, ananas, persika, päron och kiwi är också gott.
  • En god variant är att göra en fruktsallad med valfri frukt - se ovan, lägga till färska blåbär, en klick kvarg eller vaniljyoghurt; vidare med rostade hasselnötter, pekannötter, mandel eller valnötter; pumpafrön samt ringla över lite lönnsirap.
  • Man kan också strö på sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön.
  • Lönnsirap, vanlig sirap, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor.

4 portioner, 8-12 laggar eller havrevåfflor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 3 msk smör att smörja laggen med

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, havregryn och vatten till en jämn smet. Ställ åt sidan i en timme att svälla.
  2. Vispa grädden hårt. Dock ej till smör förstås.
  3. Värm våffeljärnet.
  4. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden. Våffelsmeten är klar.
  5. Smörj eller pensla våffeljärnet med lite smält smör. Har du ett nonstick våffeljärn så behöver du ej smörja laggen.
  6. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  7. Grädda havrevåfflorna i 3-6 minuter eller tills de har fin färg och är frasiga. Tiden varierar mellan olika våffeljärn.
  8. Lägg upp våfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem direkt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer