Havrevåfflor
Havrevåfflor eller våfflor med havregryn. Hälften havregryn och hälften vetemjöl men annars som frasvåfflor med vispad grädde i smeten.
Smakar som vanliga våfflor och är goda med grädde och sylt eller med valfria tillbehör till. Lite nyttigare och mer fibrer än vanliga våfflor.
Tillagning
- Blanda vetemjöl, havregryn och vatten till en jämn smet. Ställ åt sidan i en timme att svälla.
- Vispa grädden hårt. Dock ej till smör förstås.
- Värm våffeljärnet.
- Blanda försiktigt ihop mjöl och vattenblandningen med den vispade grädden. Våffelsmeten är klar att användas.
- Smörj eller pensla våffeljärnet med lite smält smör. Har du ett nonstick våffeljärn så behöver du ej smörja laggen.
- Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
- Grädda havrevåfflorna i 3-6 minuter eller tills de har fin färg och är frasiga. Tiden varierar mellan olika våffeljärn.
- Lägg upp våfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem direkt med önskade tillbehör.
Tips på tillbehör till våfflorna:
- Klassiskt till våfflorna är sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, havtornsylt, blandad sylt eller valfri sylt samt vispad grädde eller vaniljglass.
- En snabb och god hemgjord sylt kan du göra genom att blanda frysta blåbär och hallon med lite socker och låt tina och rör ihop till en snabbsylt.
- Glass eller sorbet med annan smak som choklad, kolasås, stracciatella osv passar också.
- Färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär passar med.
- Fruktsallad med frukter som tärnat äpple, banan, apelsin, mango, vindruvor, ananas, persika, päron och kiwi är också gott.
- En god variant är att göra en fruktsallad med valfri frukt - se ovan, lägga till färska blåbär, en klick kvarg eller vaniljyoghurt; vidare med rostade hasselnötter, pekannötter, mandel eller valnötter; pumpafrön samt ringla över lite lönnsirap.
- Man kan också strö på sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön.
- Lönnsirap, vanlig sirap, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal