Våfflor med matjessill, ägg och gräddfil

Introduktion och förberedelse

Bjud på våfflor som snittar, tilltugg eller förrätt toppade med matjesill, kokt skivat ägg samt en klick gräddfil.

Gott till smörgåsbord, sillbord, på buffé, påskbord eller till midsommar.

Här har jag räknat en halv våffla per portion.

Varianter

  • Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche.
  • Jag blandade i lite hackad rödlök i våffelsmeten men det är valfritt.
  • Gott på är även hackad dill eller en dillkvist, finhackad rödlök eller gräslök.
  • Byt matjesill mot annan inlagd sill eller krämig sill som basilikasill.
  • Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till och servera på tallrik som en förrätt.
  • Även gott med rökt lax eller rom.
  • Vegan variant kan du göra med veganvåfflor och toppa med Oatly fraiche samt tångcaviar eller avrunnen inlagd aubergine, hackad dill och rödlök.

Att dricka till

En kall nubbe och öl passar att dricka till. Alkoholfritt alternativ är en öl som Clausthaler.

4 portioner våfflor med matjessill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • 3 msk smör att grädda våfflorna med
  • 4 ägg
  • 8 bitar inlagd sill ex. löksill
  • 1 dl gräddfil

Tillagning

  1. Koka ägg hårda ca 7 minuter. Skölj kallt och skala samt skiva dem sedan.
  2. Värm våffeljärnet.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en jämn smet i en stor bunke.
  5. Skala och hacka rödlöken fint. Tillsätt till smeten. Detta är valfritt men gott.
  6. Vänd ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet.
  7. Grädda ca 1 dl åt gången i våffeljärnet ca 3-6 minuter var. Tiden varierar med olika våffeljärn. Grädda tills våfflorna har fin färg och är frasiga.
  8. Lägg upp på galler och låt svalna.
  9. Dela upp våfflorna i bitar och lägg på ett halvt ägg, en bit sill och toppa med en klick gräddfil på varje bit våffla. Servera lökvåfflorna.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.