Våfflor med jäst

Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.
Hemgräddade våfflor är goda med vispad grädde samt sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Glass passar också till våfflor såklart.

8-10 våfflor, 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk torr jäst eller färsk jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Värm mjölken till 45 grader.
  2. Blanda jäst, mjöl och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mjölken under omrörning.
  4. Vispa ihop till en slät smet.
  5. Låt våffelsmeten jäsa ca 30 minuter.
  6. Värm ett våffeljärn.
  7. Smält smör eller margarin och låt det svalna något i rumstemperatur.
  8. Rör ner det smöret i smeten.
  9. Smörj våffeljärnet med lite smör.
  10. Lägg i ca 1 dl våffelsmet åt gången och grädda våfflorna gyllenbruna.
  11. Lägg upp på galler och njut av våfflorna varma och nygräddade.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer