Våfflor med jäst

Introduktion och förberedelse för tillagning

Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor. Man har helt enkelt jäst i smeten och låter den jäsa i 30 minuter innan man gräddar våfflorna.

Gott med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt.

Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.

8-10 våfflor, 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk torrjäst eller färsk jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Värm mjölken till 45 grader.
  2. Blanda jäst, mjöl och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mjölken under omrörning.
  4. Vispa ihop till en slät smet.
  5. Låt våffelsmeten jäsa ca 30 minuter.
  6. Värm ett våffeljärn.
  7. Smält smör eller margarin och låt det svalna något i rumstemperatur.
  8. Rör ner det smöret i smeten.
  9. Smörj våffeljärnet med lite smör.
  10. Lägg i ca 1 dl våffelsmet åt gången och grädda våfflorna gyllenbruna.
  11. Lägg upp på galler och njut av våfflorna varma och nygräddade.
E-mail
Medel: 4.5 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.