Våfflor med jäst

Introduktion och förberedelse

Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor. Man har helt enkelt jäst i smeten och låter den jäsa i 30 minuter innan man gräddar våfflorna.

Gott med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt.

Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.

8-10 våfflor, 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk torrjäst eller färsk jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Värm mjölken till 45 grader.
  2. Blanda jäst, mjöl och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mjölken under omrörning.
  4. Vispa ihop till en slät smet.
  5. Låt våffelsmeten jäsa ca 30 minuter.
  6. Värm ett våffeljärn.
  7. Smält smör eller margarin och låt det svalna något i rumstemperatur.
  8. Rör ner det smöret i smeten.
  9. Smörj våffeljärnet med lite smör.
  10. Lägg i ca 1 dl våffelsmet åt gången och grädda våfflorna gyllenbruna.
  11. Lägg upp på galler och njut av våfflorna varma och nygräddade.
E-mail
Medel: 4.4 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.