Våfflor med jäst
Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.
Man har helt enkelt jäst i smeten och låter den jäsa i 2 timmar innan man gräddar våfflorna.
Tillagning
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt torrjäst om du använder det. Använder du färsk jäst så smular du sönder den och löser upp den fingervarma mjölken.
- Rör ihop mjölk- och smörblandningen med mjölet till en smet utan klumpar.
- Låt våffelsmeten jäsa övertäckt i 2 timmar i rumstemperatur. Med färsk jäst kan det gå något snabbare - när smeten bubblar och jäst upp rejält - se bild - är den klar.
- Värm ett våffeljärn.
- Smörj våffeljärnet med lite smör eller margarin. Flytande margarin eller smörolja funkar också.
- Lägg i ca 1 dl våffelsmet åt gången och grädda våfflorna gyllenbruna.
- Lägg upp på galler och njut av våfflorna varma och nygräddade.
Serveringsförslag
- Gott med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis björnbärssylt, jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt.
- Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
Tips
Receptet kan dubbleras för större sats.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal