Våfflor med jäst

Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.

Man har helt enkelt jäst i smeten och låter den jäsa i 2 timmar innan man gräddar våfflorna.

3 portioner, 6 våfflor

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk 3%
  • 1/2 pkt torrjäst, 6 gram eller 25 gram färsk jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt torrjäst om du använder det. Använder du färsk jäst så smular du sönder den och löser upp den fingervarma mjölken.
  3. Rör ihop mjölk- och smörblandningen med mjölet till en smet utan klumpar.
  4. Låt våffelsmeten jäsa övertäckt i 2 timmar i rumstemperatur. Med färsk jäst kan det gå något snabbare - när smeten bubblar och jäst upp rejält - se bild - är den klar.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Smörj våffeljärnet med lite smör eller margarin. Flytande margarin eller smörolja funkar också.
  7. Lägg i ca 1 dl våffelsmet åt gången och grädda våfflorna gyllenbruna.
  8. Lägg upp på galler och njut av våfflorna varma och nygräddade.
Till smeten behöver du smör, salt, vetemjöl, mjölk och torrjäst eller färsk jäst.
Till smeten behöver du smör, salt, vetemjöl, mjölk och torrjäst eller färsk jäst.
Rör ihop vetemjöl, salt och torrjäst i en bunke. Smält smör och blanda med mjölk i en kastrull.
Rör ihop vetemjöl, salt och torrjäst i en bunke. Smält smör och blanda med mjölk i en kastrull.
Blanda ihop till en klumpfri smet och ställ att jäsa 2 timmar.
Blanda ihop till en klumpfri smet och ställ att jäsa 2 timmar.
Smeten har jäst och är bubblig samt redo att grädda våfflor på.
Smeten har jäst och är bubblig samt redo att grädda våfflor på.
Smeten gräddas i våffeljärn till gyllenbruna våfflor.
Smeten gräddas i våffeljärn till gyllenbruna våfflor.

Serveringsförslag

Tips

Receptet kan dubbleras för större sats.

Till jästvåfflorna hade jag vispad grädde och björnbärssylt.
Till jästvåfflorna hade jag vispad grädde och björnbärssylt.

E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-02

Tillbehör och liknande: