Våfflor med jäst

Introduktion och förberedelse

Jästa våfflor håller sig frasiga längre och blir mycket goda hembakta våfflor.

Man har helt enkelt jäst i smeten och låter den jäsa i 2 timmar innan man gräddar våfflorna.

Serveringsförslag

Tips

Receptet kan dubbleras för större sats.

Till jästvåfflorna hade jag vispad grädde och björnbärssylt.
Till jästvåfflorna hade jag vispad grädde och björnbärssylt.

3 portioner, 6 våfflor

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk 3%
  • 1/2 pkt torrjäst, 6 gram eller 25 gram färsk jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt torrjäst om du använder det. Använder du färsk jäst så smular du sönder den och löser upp den fingervarma mjölken.
  3. Rör ihop mjölk- och smörblandningen med mjölet till en smet utan klumpar.
  4. Låt våffelsmeten jäsa övertäckt i 2 timmar i rumstemperatur. Med färsk jäst kan det gå något snabbare - när smeten bubblar och jäst upp rejält - se bild - är den klar.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Smörj våffeljärnet med lite smör eller margarin. Flytande margarin eller smörolja funkar också.
  7. Lägg i ca 1 dl våffelsmet åt gången och grädda våfflorna gyllenbruna.
  8. Lägg upp på galler och njut av våfflorna varma och nygräddade.
E-mail
Medel: 4.3 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-02

Tillbehör och liknande recept: