Veganvåfflor

Introduktion och förberedelse

Grädda goda vegana våfflor utan ägg, smör eller mejeriprodukter.

Våffelsmeten gör du av vetemjöl, havremjölk, vatten, bakpulver, salt, mjölkfritt margarin och lite vaniljsocker.

Mjölkfritt margarin hittar man ofta i hyllan för laktosfria mejeriprodukter. Milda eller Carlshamns är två märken som passar att göra veganvåfflor med.

Tillbehör

  • Du kan servera våfflorna med vispad vegansk sojagrädde typ Alpro creamy samt sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt. Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Sojaglass med vaniljsmak, jordubbar eller choklad är ett alternativ.
  • Eller Oatly Fraiche, nötter och färska bär samt frön.
  • Gott på våfflorna är även färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas osv.
  • Vidare kan man toppa med valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandelspån - gärna rostade nötter.
  • Annat gott på är sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön samt kokosflakes. Eller kanel.
  • Lönnsirap, vanlig sirap, nutella, jordnötssmör, agavesirap eller flytande honung passar också.

Glutenfria våfflor

Ersätt vetemjölet med samma mängd glutenfritt mjöl. Jag har provat att laga våfflorna med Kungsörnens Glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor och det funkade utmärkt. Se till att pensla med rejält med smält margarin mellan gräddningarna annars fastnar det.

8 vegana våfflor

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl havremjölk som Oatly Ikaffe eller annan vegetabilisk mjölk ex. mandelmjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 150 gram mjölkfritt margarin
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • Tillbehör: sojaglass vanilj, choklad eller jordgubb; vispad sojagrädde typ Alpro creamy
  • 4 dl sylt som frysta hallon och blåbär hopkokta med 1 dl socker eller annan valfri sylt

Tillagning

  1. Blanda mjöl med bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  2. Rör i vatten och 2 dl av havremjölken. Rör ut klumpar.
  3. Tillsätt och rör i resten av havremjölken.
  4. Låt stå och svälla i 20 minuter. Förbered tillbehör.
  5. Smält mjölkfritt margarin i en kastrull. Låt svalna något.
  6. Rör i det smälta margarinen i smeten strax innan gräddning.
  7. Värm ett våffeljärn och grädda ca 1 dl smet åt gången till gyllenbruna våfflor. I början kan du pensla med lite margarin så de ej fastnar så lätt.
  8. Det tar några minuter per våffla beroende på våffeljärn.
  9. Servera våfflorna med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (76 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20