Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver
Waffles eller Belgiska tjocka våfflor med bakpulver.
Tillagning
- Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Sätt åt sidan. Ta också undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
- Blanda under tiden mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en bunke.
- Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
- Vispa i mjölk och smält smör i äggulorna.
- Vispa i mjölblandningen till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
- Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
- Värm våffeljärnet. Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
- Servera våfflorna varma med önskat tillbehör.
Serveringsförslag
Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; vaniljglass, lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Tips
Gräddas i våffeljärn för tjocka våfflor typ Waffle maker.
Variationer
Våfflorna kan även bakas med jäst istället för bakpulver.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal