Waffles Belgiska tjocka våfflor med bakpulver

6 portioner eller 12 våfflor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör till våffeljärnet

Tillagning

  1. Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Sätt åt sidan. Ta också undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
  2. Blanda under tiden mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en bunke.
  3. Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
  4. Vispa i mjölk och smält smör i äggulorna.
  5. Vispa i mjölblandningen till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
  6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
  7. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
  8. Värm våffeljärnet. Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
  9. Servera våfflorna varma med önskat tillbehör.

Serveringsförslag

Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; vaniljglass, lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.

Tips

Gräddas i våffeljärn för tjocka våfflor typ Waffle maker.

Variationer

Våfflorna kan även bakas med jäst istället för bakpulver.

E-mail
Medel: 3.6 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20