Waffles Belgiska tjocka våfflor med jäst
Waffles Belgiska tjocka våfflor med jäst att laga i exempelvis en Waffle Maker eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.
Våfflorna gräddas av en smet som fått jäsa och blir mycket goda.
Tillagning
- Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
- Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
- Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
- Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
- Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
- Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
- Låt våffelsmeten jäsa övertäckt med plastfolie i 30 minuter.
- Värm våffeljärnet.
- Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
- Servera våfflorna varma med önskat tillbehör.
Serveringsförslag
Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; vaniljglass, lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Med torrjäst
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst. Ta då en halv påse torkad jäst som är 7 gram och motsvarar 25 gram färsk jäst.
Med bakpulver
Liknande våfflor kan även bakas med bakpulver.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal