Waffles Belgiska tjocka våfflor med jäst

Waffles Belgiska tjocka våfflor med jäst att laga i ex. Waffle Maker - eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.
Tjocka våfflor på smet som fått jäsa blir mycket goda tjocka våfflor.
Tjocka Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst eller några msk färsk surdeg.

6 portioner waffles, 12 våfflor

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 gram färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör till våffeljärnet

Tillagning

  1. Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
  2. Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
  4. Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
  5. Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
  6. Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
  7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
  8. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
  9. Låt våffelsmeten jäsa övertäckt med plastfolie i 20 minuter.
  10. Värm våffeljärnet.
  11. Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
  12. Servera våfflorna varma med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer