Waffles Belgiska tjocka våfflor med jäst

Waffles Belgiska tjocka våfflor med jäst att laga i exempelvis en Waffle Maker eller annat våffeljärn för tjocka våfflor.

Våfflorna gräddas av en smet som fått jäsa och blir mycket goda.

6 portioner eller 12 stora våfflor

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 gram färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör till våffeljärnet

Tillagning

  1. Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
  2. Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
  4. Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
  5. Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
  6. Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
  7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
  8. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
  9. Låt våffelsmeten jäsa övertäckt med plastfolie i 30 minuter.
  10. Värm våffeljärnet.
  11. Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
  12. Servera våfflorna varma med önskat tillbehör.

Serveringsförslag

Waffles kan serveras som vanliga våfflor med sylt och grädde; chokladsås; glass; färska bär som hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar; vaniljglass, lönnsirap; frukt som banan eller äppelklyftor stekt i socker; florsocker med mera.

Med torrjäst

Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst. Ta då en halv påse torkad jäst som är 7 gram och motsvarar 25 gram färsk jäst.

Med bakpulver

Liknande våfflor kan även bakas med bakpulver.

E-mail
Medel: 4 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20