Kokosvåfflor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grädda frasiga kokosvåfflor. Det är som vanliga våfflor fast hälften av mjölet är ersatt med kokosmjöl. De får en god smak av kokos. Annars som vanliga frasvåfflor med vispad grädde i smeten.

Goda med grädde och sylt eller med valfria tillbehör till - som på bilden med chokladglass, blåbär, färsk mango och pumpafrön.

Tips på tillbehör till våfflorna:

  • Klassiskt till våfflorna är sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, havtornsylt, blandad sylt eller valfri sylt samt vispad grädde eller vaniljglass.
  • En snabb och god hemgjord sylt kan du göra genom att blanda frysta blåbär och hallon med lite socker och låt tina och rör ihop till en snabbsylt.
  • Glass eller sorbet med annan smak som choklad, kolasås, stracciatella osv passar också.
  • Färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär passar med.
  • Fruktsallad med frukter som tärnat äpple, banan, apelsin, mango, vindruvor, ananas, persika, päron och kiwi är också gott.
  • En god variant är att göra en fruktsallad med valfri frukt - se ovan, lägga till färska blåbär, en klick kvarg eller vaniljyoghurt; vidare med rostade hasselnötter, pekannötter, mandel eller valnötter; pumpafrön samt ringla över lite lönnsirap.
  • Man kan också strö på sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön.
  • Lönnsirap, vanlig sirap, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor.

4 portioner, 8-12 laggar eller kokosvåfflor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl kokosmjöl
  • 4 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 3 msk smör eller kokosfett att smörja laggen med

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, kokosmjöl och vatten till en jämn smet. Ställ att svälla 30 minuter.
  2. Vispa grädden hårt. Dock ej till smör förstås.
  3. Värm våffeljärnet.
  4. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden - eller tvärtom. Våffelsmeten är klar.
  5. Smörj eller pensla våffeljärnet med lite smält smör eller smält kokosfett. Har du ett nonstick våffeljärn så behöver du ej smörja laggen.
  6. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  7. Grädda kokosvåfflorna i 3-6 minuter eller tills de har fin färg och är frasiga. Tiden varierar mellan olika våffeljärn.
  8. Lägg upp våfflorna på galler för sig (så håller de sig frasiga) eller servera dem direkt med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.