Pariservåfflor eller Franska våfflor
Pariservåfflor eller Franska våfflor.
En klassiker som består av två sockrade kakor med smörkrämsfyllning mellan.
En blandning mellan kaka och bakelse.
Tillagning
- Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
- Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
- Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme.
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
- Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
- Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
- Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
- Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
- Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
- Låt kakorna kallna på galler.
- Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
- Bred smörkräm på häften av kakorna.
- Lägg ihop dem till dubbla kakor.
- Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att serveras.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal