Pariservåfflor Franska våfflor

Pariservåfflor eller Franska våfflor. En klassiker som består av två sockrade kakor med smörkrämsfyllning mellan.
Hembakta Pariservåfflor är en blandning mellan kaka och bakelse.

12 pariservåfflor Franska våfflor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 125 gram kallt smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 dl strösocker till kavling
  • Smörkräm: 100 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
  2. Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
  3. Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
  6. Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
  7. Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
  8. Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
  9. Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
  10. Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
  11. Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
  12. Låt kakorna kallna på galler.
  13. Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
  14. Bred smörkräm på häften av kakorna.
  15. Lägg ihop dem till dubbla kakor.
  16. Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att serveras.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer