Chokladvåfflor

Nyfiken på vad våfflor med choklad smakar? Prova chokladvåfflor med vispad grädde, riven choklad, nutella, florsocker och banan - toppa med en kula vaniljglass så är det fest. Våffelsmeten är med hackad mörk och ljus choklad samt kakao. Vidare är det ägg i smeten. 

Lyxa till chokladvåfflorna:

  • Servera som vanliga våfflor med vispad grädde och sylt.
  • Tillsätt 1 dl grovhackad choklad till smeten innan du gräddar våfflorna för chunky chokladbitar i våfflorna. Förslagsvis resten på den choklad du smält i smeten. 
  • Du kan också servera med hemgjord sylt eller andra färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar.
  • Riktigt gott med hemgjord vaniljglass till de varma våfflorna - garnera hyvlad choklad och chokladrån.
  • Riktigt kreativt kan du bli om du tänker att toppa våfflorna med en marängsviss - som vispad grädde, mini-marschmallows, rostad kokos; ringla över chokladsås, kolasås eller sirap; strö över strössel, rostade krossade hasselnötter eller flagad mandel, kanderade nötter osv. 

4 port chokladvåfflor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 50 gram mörk choklad 70%
  • 50 gram mjölkchoklad
  • 50 gram smör
  • 1 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl, 250 gram
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk, standard
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg, ekologiska
  • Till servering: 2 dl vispgrädde
  • 4 bananer
  • 30 gram riven mjölkchoklad eller mörk choklad till garnering
  • 1/2 florsocker till garnering
  • 1 dl nutella
  • 30 gram smält smör till gräddning

Tillagning

  1. Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt någon minut. Låt stå.
  2. Hacka chokladen och tärna smöret samt lägg i en skål. Värm försiktigt under omrörning över sjudande vattenbad eller kör i mikron några sekunder i taget tills choklad och smör smält ihop.
  3. Vispa i chokladen i äggblandningen till en jämn smet. Vispa i mjölken.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  5. Vispa i ägg-och mjölkblandningen lite i taget i mjölet och rör ut klumpar. Låt våffelsmeten stå minst 20 minuter i kylen - då sväller mjölet och våfflorna blir bättre.
  6. Värm våffeljärnet. Ta fram och rör om smeten. Ta fram och förbered tillbehör: vispa grädde, riv choklad samt skiva banan exempelvis.
  7. Pensla våffeljärnet med lite smält smör och grädda runt 1 dl smet i taget till våfflor. Lägg på galler att svalna något.
  8. Servera våfflorna varma direkt från våffeljärnet med önskade tillbehör. Du kan också grädda en hög våfflor och lägga att svalna på tallrik eller ugnsgaller (för knapriga våfflor).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer