Chokladvåfflor
Nyfiken på vad våfflor med choklad smakar? Prova chokladvåfflor med vispad grädde, riven choklad, nutella, florsocker och banan - toppa med en kula vaniljglass så är det fest.
Våffelsmeten är med hackad mörk och ljus choklad samt kakao. Vidare är det ägg i smeten.
Tillagning
- Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt någon minut. Låt stå.
- Hacka chokladen och tärna smöret samt lägg i en skål. Värm försiktigt under omrörning över sjudande vattenbad eller kör i mikron några sekunder i taget tills choklad och smör smält ihop.
- Vispa i chokladen i äggblandningen till en jämn smet. Vispa i mjölken.
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Vispa i ägg-och mjölkblandningen lite i taget i mjölet och rör ut klumpar. Låt våffelsmeten stå minst 20 minuter i kylen - då sväller mjölet och våfflorna blir bättre.
- Värm våffeljärnet. Ta fram och rör om smeten. Ta fram och förbered tillbehör: vispa grädde, riv choklad samt skiva banan exempelvis.
- Pensla våffeljärnet med lite smält smör och grädda runt 1 dl smet i taget till våfflor. Lägg på galler att svalna något.
- Servera våfflorna varma direkt från våffeljärnet med önskade tillbehör. Du kan också grädda en hög våfflor och lägga att svalna på tallrik eller ugnsgaller (för knapriga våfflor).
Lyxa till chokladvåfflorna:
- Servera som vanliga våfflor med vispad grädde och sylt.
- Tillsätt 1 dl grovhackad choklad till smeten innan du gräddar våfflorna för chunky chokladbitar i våfflorna. Förslagsvis resten på den choklad du smält i smeten.
- Du kan också servera med hemgjord sylt eller andra färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar.
- Riktigt gott med hemgjord vaniljglass till de varma våfflorna - garnera hyvlad choklad och chokladrån.
- Riktigt kreativt kan du bli om du tänker att toppa våfflorna med en marängsviss - som vispad grädde, mini-marschmallows, rostad kokos; ringla över chokladsås, kolasås eller sirap; strö över strössel, rostade krossade hasselnötter eller flagad mandel, kanderade nötter osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal