Chokladvåfflor

Nyfiken på vad våfflor med choklad smakar? Prova chokladvåfflor med vispad grädde, riven choklad, nutella, florsocker och banan - toppa med en kula vaniljglass så är det fest.

Våffelsmeten är med hackad mörk och ljus choklad samt kakao. Vidare är det ägg i smeten.

Lyxa till chokladvåfflorna:

  • Servera som vanliga våfflor med vispad grädde och sylt.
  • Tillsätt 1 dl grovhackad choklad till smeten innan du gräddar våfflorna för chunky chokladbitar i våfflorna. Förslagsvis resten på den choklad du smält i smeten.
  • Du kan också servera med hemgjord sylt eller andra färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar.
  • Riktigt gott med hemgjord vaniljglass till de varma våfflorna - garnera hyvlad choklad och chokladrån.
  • Riktigt kreativt kan du bli om du tänker att toppa våfflorna med en marängsviss - som vispad grädde, mini-marschmallows, rostad kokos; ringla över chokladsås, kolasås eller sirap; strö över strössel, rostade krossade hasselnötter eller flagad mandel, kanderade nötter osv.

4 port chokladvåfflor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 50 gram mörk choklad 70%
  • 50 gram mjölkchoklad
  • 50 gram smör
  • 1 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl, 250 gram
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk, standard
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg, ekologiska
  • Till servering: 2 dl vispgrädde
  • 4 bananer
  • 30 gram riven mjölkchoklad eller mörk choklad till garnering
  • 1/2 florsocker till garnering
  • 1 dl nutella
  • 30 gram smält smör till gräddning

Tillagning

  1. Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt någon minut. Låt stå.
  2. Hacka chokladen och tärna smöret samt lägg i en skål. Värm försiktigt under omrörning över sjudande vattenbad eller kör i mikron några sekunder i taget tills choklad och smör smält ihop.
  3. Vispa i chokladen i äggblandningen till en jämn smet. Vispa i mjölken.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  5. Vispa i ägg-och mjölkblandningen lite i taget i mjölet och rör ut klumpar. Låt våffelsmeten stå minst 20 minuter i kylen - då sväller mjölet och våfflorna blir bättre.
  6. Värm våffeljärnet. Ta fram och rör om smeten. Ta fram och förbered tillbehör: vispa grädde, riv choklad samt skiva banan exempelvis.
  7. Pensla våffeljärnet med lite smält smör och grädda runt 1 dl smet i taget till våfflor. Lägg på galler att svalna något.
  8. Servera våfflorna varma direkt från våffeljärnet med önskade tillbehör. Du kan också grädda en hög våfflor och lägga att svalna på tallrik eller ugnsgaller (för knapriga våfflor).
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.