Våfflor med rökt lax och färskost

Introduktion och förberedelse

Våffelsnittar med rökt lax, färskost, rödlök och citron är goda som tilltugg, snittar eller förrätt. Funkar också på påskbordet eller till midsommar som bufférätt.

Garnera gärna med en dillkvist eller hackad dill också om du vill.

Här har jag räknat en halv våffla per portion.

Varianter

  • Istället för färskost kan du ta créme fraiche, smetana eller matyoghurt.
  • Jag blandade i lite hackad rödlök i våffelsmeten men det är valfritt.
  • Gott på är även färsk riven pepparrot.
  • Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till och servera på tallrik som en förrätt.
  • Andra varianter är med matjesill eller rom på våfflorna.
  • Vegan variant kan du göra med veganvåfflor och toppa med Oatly fraiche samt tångcaviar, hackad dill och rödlök.

Att dricka till

En kall nubbe och öl passar att dricka till. Alkoholfritt alternativ är en öl som Clausthaler.

4 portioner våfflor med rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 3 msk smör att grädda våfflorna med
  • 8 små eller 4 stora skivor rökt lax
  • 100 gram färskost naturell, créme fraiche, matyoghurt eller smetana
  • 4 klyftor citron (valfritt)
  • 1 knippe dillkvistar eller hackad dill (valfritt)

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Skala och finhacka rödlöken.
  3. Vispa grädden hård.
  4. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en jämn smet i en stor bunke.
  5. Vänd ner den vispade grädden. Tillsätt hälften av den hackade löken om du önskar det - det är valfritt.
  6. Rör till en jämn smet.
  7. Grädda ca 1 dl åt gången i våffeljärnet ca 3-6 minuter var. Tiden varierar med olika våffeljärn. Grädda tills våfflorna har fin färg och är frasiga.
  8. Lägg upp på galler och låt svalna något.
  9. Dela upp våfflorna i bitar och lägg på en liten skiva lax, bred på en klick färskost samt toppa med hackad rödlök på varje bit våffla.
  10. Servera gärna med en klyfta citron eller pressa över lite citron samt garnera med en liten dillkvist.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.