Äggvåfflor

Introduktion och förberedelse

Äggvåfflor är klassiska våfflor med ägg i smeten som blir matiga och goda. Gott med sylt och grädde till.

Våffelsmeten blandas med vetemjöl, bakpulver, smör, ägg och mjölk.

Äggvåfflor är mer matiga och segare i konsistensen än frasvåfflor med enbart grädde. Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare äggvåfflor.

Tillbehör till våfflorna

  • Servera med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt.
  • Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär, jordgubbar och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Med glass som vaniljglass, jordgubbsglass eller valfri sort.
  • Med matyoghurt, vaniljyoghurt, färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas; nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandlar eller mandelspån; frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes eller kanel.
  • Med strösocker.

Varianter

  • Vill du ha frasiga våfflor ska du prova frasvåfflor.
  • Vill du ej ha i ägg och mejeri ska du laga veganska våfflor.
  • För glutenfria våfflor så ersätt vetemjölet i receptet nedan med samma mängd glutenfritt mjöl som Kungsörnens Glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor. Se till att pensla med rejält med smält smör mellan gräddningarna annars fastnar våfflorna lätt.

ca 10 äggvåfflor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk, 3%

Tillagning

  1. Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
  2. Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Rör i mjölk lite i taget.
  5. Värm ett våffeljärn.
  6. Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.
  7. Rör i äggen. Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita.
  8. Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas.
  9. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  10. Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.
  11. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
E-mail
Medel: 4.2 (82 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-27

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer