Äggvåfflor

Introduktion och förberedelse

Äggvåfflor är klassiska våfflor med ägg, vetemjöl, smör, mjölk och bakpulver i smeten. Gott med sylt och grädde till.

Äggvåfflor blir mer lika våfflor från våffelmix och inte så frasiga som frasvåfflor där smeten görs av vispad grädde och vetemjöl. Äggvåfflorna är å andra sidan mindre flottiga än frasvåfflor.

Tillbehör till våfflorna

  • Servera med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt.
  • Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär, jordgubbar och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Med glass som vaniljglass, jordgubbsglass eller valfri sort.
  • Med matyoghurt, vaniljyoghurt, färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas; nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandlar eller mandelspån; frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes eller kanel.
  • Med strösocker.

Varianter

  • Överkurs är att vispa äggvitorna och vända i smeten som då blir fluffigare äggvåfflor.
  • Vill du ha extra frasiga våfflor ska du prova frasvåfflor.
  • Vill du ej ha i ägg och mejeri ska du laga veganska våfflor.
  • För glutenfria våfflor så ersätt vetemjölet i receptet nedan med samma mängd glutenfritt mjöl som Kungsörnens Glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor. Se till att pensla med rejält med smält smör mellan gräddningarna annars fastnar våfflorna lätt.

Äggvåffla med hjortronsylt och vispad grädde - mums mums.
Äggvåffla med hjortronsylt och vispad grädde - mums mums.

4 portioner, 6-8 våfflor

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 150 gram smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg M/L
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk smör, margarin eller flytande fett till våffeljärnet

Tillagning

  1. Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
  2. Smält smör eller margarin och sätt det åt sidan att svalna något.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Tillsätt ägg och vispa i mjölk lite i taget. Vispa ut klumpar för hand eller med elvisp.
  5. Tillsätt det smälta smöret och vispa i lite i taget i smeten.
  6. ÖVERKURS: Överkurs är att separera äggulor och vitor. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Tillsätt äggulorna som de är. Vänd i den vispade äggvitan försiktigt efter du tillsatt det smälta smöret.
  7. Låt våffelsmeten stå att svälla i 20 minuter i kylen. Hit kan du förbereda.
  8. Vispa grädde. Förvara i kylen till servering.
  9. Dags att grädda våfflor. Värm ett våffeljärn.
  10. Pensla eller tillsätt flytande fett till våffeljärnet de första gräddningarna.
  11. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet. Grädda förslagsvis ca 3 minuter eller tills den är guldbrun. Ta loss försiktigt med en gaffel och servera direkt. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  12. Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass. Eller som du vill.
E-mail
Medel: 4.1 (127 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-18