Våfflor med rom och gräddfil

Introduktion och förberedelse

Våffelsnittar toppade med krämig gräddil och salt rom. Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på buffé ex. till påskbordet eller midsommar.

Här har jag räknat en halv våffla per portion.

Varianter

  • Du kan ta valfri rom eller caviar med undantag för smörgåskaviar antar jag. Förslag är röd eller svart stenbitsrom, sikrom eller regnbågsrom. Lyxigast blir det med äkta svensk Kalix löjrom men det finns ävern Amerikansk löjrom i handeln.
  • Istället för gräddfil kan du ta crème fraiche.
  • Jag blandade i lite hackad rödlök i våffelsmeten men det är valfritt.
  • Gott på är även hackad dill eller en dillkvist, finhackad rödlök eller gräslök.
  • Kan toppas med handpillade räkor eller kräftstjärtar.
  • Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till och servera på tallrik som en förrätt.
  • Även gott med lax eller matjesill.
  • Vegan variant kan du göra med veganvåfflor och toppa med Oatly fraiche samt tångcaviar, hackad dill och rödlök.

Att dricka till

En kall nubbe och öl passar att dricka till. Alkoholfritt alternativ är en öl som Clausthaler.

4 portioner våfflor med rom och gräddfil

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • 3 msk smör att grädda våfflorna med
  • 1 burk röd eller svart stenbitsrom på 80 gram
  • 1 dl gräddfil
  • 4 klyftor citron (valfritt)
  • 1 knippe dill (valfritt)

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Vispa ihop vetemjöl och vatten till en jämn smet i en stor bunke.
  4. Skala och hacka rödlöken fint. Tillsätt rödlöken till smeten. Detta är valfritt men gott.
  5. Vänd ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet.
  6. Grädda ca 1 dl åt gången i våffeljärnet ca 3-6 minuter var. Tiden varierar med olika våffeljärn. Grädda tills våfflorna har fin färg och är frasiga.
  7. Lägg upp på galler och låt svalna något.
  8. Dela upp våfflorna i bitar och bred på en klick gräddfil samt toppa med en tesked rom på varje bit våffla.
  9. Servera gärna med en klyfta citron samt garnera ev. med en dillkvist.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer