Dumplings med räkor

Dumplings eller wontons med räkor. Hemgjorda kinesiska räkdumplings av hemgjord deg med god fyllning av räkor, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som kinesisk soja, ostronsås och/eller chilisås.

Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.

Wontons är gott med dippsås som soja, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.

Receptet blir ca 100 dumplings. Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med köttfärs istället för räkor; byta ut räkorna mot grönsaker som riven vitkål och morot.

5 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,25 kg vetemjöl
  • 4 dl hett vatten, ca 50 grader
  • Dumplingfyllning: 400 gram skalade räkor
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl matolja, ex. solrosolja
  • 0,5 msk salt
  • 25 gram färsk ingefära
  • 1 msk grönpeppar

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl i en stor bakskål.
  2. Tillsätt hett vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att wontondegen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig.
  3. Forma degen till en rund ring med hål i mitten typ en stor munk. Dela isär den och dra loss degklumpar ca 2x2 cm stora små bollar. Mjöla under tiden deg och händer.
  4. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 5 cm i diameter. Lägg dem på hög att vänta till de ska fyllas.
  5. Gör wontonfyllningen: Koka upp 1 dl vatten i en kastrull. Tillsätt krossad grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
  6. Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt de skalade räkorna hela eller grovhackade.
  8. Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
  9. Tillsätt soja, olja och salt.
  10. Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
  11. Fyll wontons: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen på en bricka.
  12. Kokta wontons: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  13. Lägg i ca 20 wontons i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 3-4 minuter. Det är ungefär som att koka färsk pasta.
  14. Ta upp wontonsen med en hålslev och servera med dippsås.
  15. Friterade wontons: Värm en liter matolja som solrosolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit wontondeg).
  16. Fritera wontonsen ca 10 st i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Server dem med dipssås.
  17. Ångade wontons: Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare. Placera wontonsen i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter. Servera med dippsås.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer