Dumplings eller wontons med räkor
Dumplings eller wontons med räkor ingefära, vitlök och purjolök som fylls i hemgjord dumplingdeg.
Tillagning
- DUMPLINGDEG: Mät upp vetemjöl i en stor bakskål.
- Tillsätt hett vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att degen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig. Låt stå 30 minuter.
- Dela upp degen i förslagsvis fem delar på mjölat bakbord. Rulla ut en del i taget till avlånga längder. Skär eller dra loss degklumpar på ca 2x2 cm. Forma till små bollar. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 6-7 cm i diameter på mjölat bakbord. Lägg dem på hög att vänta tills de ska fyllas.
- FYLLNING: Koka upp 1 dl vatten i en kastrull. Tillsätt krossad grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
- Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
- Tillsätt de skalade räkorna hela eller grovhackade.
- Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
- Tillsätt soja, olja och salt.
- Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
- FYLL WONTONS: Ta en rundel deg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ på en bricka.
- KOKTA DUMPLINGS: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
- Lägg i ca 20 dumplings i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 3-4 minuter. Det är ungefär som att koka färsk pasta.
- Ta upp med en hålslev och servera med dippsås.
- FRITERADE DUMPLINGS: Värm en liter matolja som solrosolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit deg).
- Fritera ca 10 st i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Server dem med dipssås.
- ÅNGADE DUMPLINGS: Du behöver en bambukorg med lock eller annan ångkokare. Placera bredvid varandra i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter. Servera med dippsås.
Serveringsförslag
- Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt.
- De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt.
- Servera med asiatisk dippsås, dumplingsås, kinesisk ljus soja, ostronsås, chilisås, sötsursås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också.
Tips
- Ett tips är att dubbla satsen och göra många dumplings på en gång. Göra gärna en stor sats dumplingdeg men olika fyllningar - se förslag nedan.
- Dumplings kan frysas på en bricka och sedan läggas i fryspåsar. Tillaga sedan direkt från frysen.
Varianter
- Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis. Förslag är med nötfärs, fläskfärs eller som dessa goyza med kål och svamp eller andra finhackade frästa grönsaker.
- Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
- Ytterligare alternativ är att steka dem i en stekpanna - kolla in mitt recept på japanska goyza och stek på samma vis. I korthet så steker man dumplingsen i en stekpanna med skarven upp i lite neutral matolja tills de får färg. Sedan slår du över ca 1/2 dl vatten och sätter på ett lock. Låt steka/ånga i några minuter tills de är tillagade och ta sedan bort locket och låt all vätska ånga bort.
Uppskattat näringsvärde per portion: 880 kcal