Sandefjordsås
Sandefjordsås är en slags norsk smörsås som passar till fisk. Lagas med grädde och smör som smaksätts med lite citron och hackad gräslök och/eller persilja.
Sandefjordsås kallas även Sandefjordsmör.
Jag kokade ner grädde och vispade i rumsvarmt smör samt smakade av med lite citron i min version. Jag tycker det är lättast då såsen annars kan skära sig - ysta sig - om du har i citron i början.
En del versioner har även i crème fraiche - då skulle jag bytt 50 gram av smöret mot en halv dl kokbar créme fraiche på slutet så får man lite friskare sås.
Tillagning
- Koka ner grädden till hälften i en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Det tar några minuter.
- Hacka gräslök och/eller persilja under tiden.
- Sänk värmen till lägsta. Grädden ska ej koka utan bara hållas varm.
- Vispa i smör klickvis. Sist rör du i citronsaft så kommer såsen att tjockna något.
- Rör i gräslök och/eller persilja. Spara lite till garnering.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- GARNERING: Om du vill kan du garnera såsen med förslagsvis tre tsk rom vardera, lite hackad gräslök och/eller persilja samt en citronklyfta vid sidan. Lite flingsalt kan man också servera i en skål för de som vill salta lite extra.
Serveringsförslag
Jag hade såsen till rödingfilé toppad med finkornig rom.
Såsen passar annars till den mesta fisk. Några förslag är:
- Stekt lax eller grillad lax;
- Kokt torsk, stekt torskrygg - och då speciellt norsk skreitorsk.
- Filé av hälleflundra eller hel ugnsstekt hälleflundra eller piggvar.
- Annan god fisk som kokt fisk eller hel grillad fisk.
- Fiskspett.
- Goda tillbehör till såsen är delikatesspotatis, pressad potatis eller färskpotatis.
Att dricka till
Till den gräddiga och smöriga såsen passar ett smakrikt vitt vin som ekfatslagrad chardonnay eller en mer elegant Chablis.
Vidare passar kall öl som ljus lager till.
Alkoholfritt alternativ är en kall Clausthaler öl eller vitt alkoholfritt vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal