Hälften är kvar på gallret och fisken söndertrasad? Ja, att grilla fisk är inte helt lätt. Här är tips på hur du lyckas med grillad fisk, fiskspett, olika tillbehör samt såser.
Här hittar du tips på hur du lyckas med grillad fisk och fiskspett samt tips på tillbehör och såser.
Nästan all fisk och skaldjur kan grillas. Förutom att de smakar gott är de även ett nyttigt alternativ till kött på grillen. Feta och fasta fiskar passar att grilla i bitar som filéer eller på spett.
Fiskar med lösare fiskkött kan man grilla hela - gärna i halster eller folie. Grillad fisk bör marineras och penslas vid grillningen så blir den extra god.
Några praktiska råd för att grilla fisk och skaldjur:
- Glöden: se till att du har fin glöd. Ordna gärna så att du har en grillyta på gallret som är riktigt varmt och sedan en yta vid sidan av glöden eller att du kan höja gallret där det är mindre varmt. Då kan du styra hur mycket värme du grillar med.
- Var försiktig - en varm grill kan bränna det du lagar riktigt snabbt. Det går inte att göra bränd mat obränd men det går utmärkt att grilla på maten mer om den ej är genomstekt. Så börja grilla försiktigt och testa kanske med en liten bit hur varmt det är samt flytta runt och vänd det du grillar i tid innan du bränner det.
- Lock: Ett lock är också bra. Med lock så minskar syret till kolen och glöden minskar samtidigt så stänger man in värmen och det blir lite som en ugn - perfekt att grilla klart efter att du fått upp lite grillyta. Räkna med ca 20 minuter för att få igång glöden.
- Grillgallret ska vara rent och hett. Låt grillgallret bli riktigt varmt så fastnar ej fisken så lätt. Rengör gallret med borste samt torka med lite papper så att det inte ger svarta kolmärken på fisken.
- Olja gallret. Gnid in gallret med lite matolja ex. majsolja på en bit papper så fastnar ej fisken så lätt.
- Grilla rumsvarm fisk - ej kylskåpskall fisk. Ta fram fisken en halvtimme innan grillningen (förslagsvis när du tänder grillen samt förbereder marinad och tillbehör osv). Då är det lättare att få den jämnt genomstekt.
- Marinera gärna fisken i olja, kryddor och lite salt innan grillningen. Saltet gör att fiskköttet drar ihop sig, håller sig fast och ej trillar sönder lika lät på grillen. Det räcker med några minuters marinering. Fisk och skaldjur är redan mört så marinering är mest för smakens skull. Alternativ är att
- Pensla fisken med marinad eller glaze under och precis innan de grillat klart vid servering.
- Skär skåror i skinnet på fisken om du grillar stora bitar med fisk med skinn - speciellt hel fisk. Skär några skåror i skinnet så drar det ej ihop sig vid grillningen. Det behövs ej på mindre portionsbitar med fiskfilé med skinn.
- Vänd fisken en gång. Då är risken att den går sönder mindre. Räkna några minuter på varje sida. Vänd när fisken har blivit ogenomskinlig, köttet flagar sig och lätt delar sig i delar, fått färg samt fina grillränder. Försök ej vända fisken innan den grillat några minuter och har fått en rejäl grillyta samt grillränder - då lossar den lättare.
- Stekspade: Använd en stekspade eller grillspade att försiktigt lossa fisken längs med gallret när du vänder den första gången. Var försiktig med stekpincett eller grillgaffel som kan förstöra och dra sönder fisken utan att den lossar från gallret och göra så att fisken ramlar sönder.
- Undvik lågor. Ha en blomspruta att släcka ev. eld från glöd.
- Reglera värmen. Se till att du kan reglera värmen genom att lägga på lock på grillen eller höja gallret.
- Grillhalster eller grillkorg är smidigt om du är osäker på att vända fisk samt vill vara säker på att fisken ej fastnar i grillgallret. Kläm då fast i ett grillhalster eller stek i grillkorg. Kan användas till hel fisk eller fiskfiléer. Om du använder en produkt belagd med teflon eller liknande se till att det är godkänt för den höga värmen från grillen som kan vara över 330 grader och mer om lågor slår upp.
- Folie passar att grilla hel, filead samt fisk med lösare fiskkött som annars trillar sönder på grillen. Då får man också allt i ett - sås och tillbehör.
- Spett är smidigt och gott att grilla fastare fiskar som lax, hälleflundra och skaldjur på. Varva med grönsaker så får du grillade tillbehör samtidigt. Lägg träspett i blöt innan så att de ej brinner upp på grillen. Förslagsvis någon timme innan grillningen. Använd gärna två spett så får du stadga och fiskbitarna rullar ej runt på spettet. Alternativ är spett i stål med platt form.
- Kolla att fisken är genomstekt: stick en gaffel i fisken ca 20 sekunder för att se om den är klar. Är gaffeln het när du känner på den är fisken också het inuti och därmed klar. Alternativ är att använda en termometer: vitfisk är genomstekt runt 52 grader och lax 48 grader. Grilla inte fisken för länge - då blir den torr och trist. Fiskkött som är genomstekt ska gå att ta isär i flagor, vara ljust och ogenomskinligt.
Några förslag på grillad fisk och skaldjur
Som förrätt från grillen passar grillade pilgrimsmusslor utmärkt. Pilgrimsmusslor hittar du vanligtvis i frysen men de färska brukar vara finast. De är lyxiga och samtidigt ok att njuta då de är grönlistade. Ett utmärkt alternativ till rödlistade jätteräkor. Tinade och vackert grillade blir pilgrimsmusslor en utmärkt förrätt med lite ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Fiskspett kan varieras på många vis med olika fisk, skaldjur, bläckfisk och grönsaker efter smak och tillgång. De är lätta att hantera på grillen också. De kan träs i bitar eller rullas ihop om de är filéer. Fisken håller ihop bättre om de får ligga och marineras i salt eller en god marinad någon halvtimme innan de grillas. Fiskköttet ramlar då inte sönder lika lätt. Dessutom får den god smak. Trä gärna fisken på parallella träspett eller platta stålspett så sitter de ihop fint och är lättare att vända runt. Spett får god smak av marinad och grill. Gott med klyftpotatis, ris eller sallad samt någon kall sås ex. med matyoghurt som är enkelt och nyttigt att blanda med örter eller ex. ajvar till en god sås.
Ett annat tips till spett är fisk med fast vitt kött vars filéer du skär i strimlor, rullar ihop och klär med bacon eller lufttorkad skinka. På spett blir de lätta att hantera. En örtsås med vitt vin, buljong och lite grädde ger smak åt lite enkelt kokta sommargrönsaker som tillbehör.
En festligare vardagsrätt blir färsk makrill. Skär sneda snitt och smaksätt med färsk ingefära, citron och soja. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.
Lax är kanske den mest uppskattade fisken för tillfället. Välj MSC- eller Kravmärkt lax. Öring och regnbågslax finns också. Grillad laxfilé eller kotlett är klassiskt med hollandaise, grillad tomat och fräst spenat. Samt färskpotatis förstås. Här är ett förslag till annorlunda tillbehör en potatissallad kombinerad av coleslaw och smaksatt med pepparrot. Servera med en god blandsallad till.
Grillmarinader till fisk:
Här är några marinader som är goda att marinera och pensla på fiskspett eller fiskfiléer som lax i bitar eller i fisk i halster. Passar också till bläckfisk och skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor.
- Asiatisk dressing med soja, ingefära och vitlök.
- Marinad med citron, olivolja och vitlök.
- Teriyakimarinad eller glace. Speciellt god med grillad lax och grönsaker.
Att dricka till grillad fisk:
Iskall ljus lageröl, ljusare IPA eller veteöl smakar bra till samtliga fiskrätter. Gillar du vitvin skulle jag rekommendera ett med kraftigare smaker som en ekfatslagrad chardonnay från Australien eller Sydamerika. Mindre ekfatstoner men mycket smak hittar du också i lyxig Chablis och många andra vita viner - kolla med Systembolaget för tips till fisk.
Grillade pilgrimsmusslor med ruccola och tomatsallad
Gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost. Kan grillas på utegrill eller i grillpanna. Vintips till pilgrimsmusslorna är ett vitt friskt vin av ex. Sauvignon Blanc eller smakrikt vin från Alsace som Gewurtztraminer.
Grillad pilgrimsmusslor med avokadosalsa och sallad
Denna förrätt har allt - den är god, nyttig, grönlistad, lyxig och fräsch. Pilgrimsmusslor har här sällskap med avokadosalsa och sallad, rostade pinjenötter och krutonger samt tomat- och basilikadressing. Vintips till de grillade pilgrimsmusslorna blir ett vitt vin som ex. en smörig ekfatslagrad Chardonnay ex. från Australien eller ett lite mer annorlunda vitt av druvan Viognier ex. Clay Station Viognier
Grillspett med fisk
Ett grundrecept som kan varieras med olika fisk, skaldjur, bläckfisk och grönsaker. Här med citronmarinad men du kan också annan marinad.
Laxspett
Fiskspett med lax. Här har jag rullat in laxbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen. Goda tillbehör som passar till laxpett är: morötter, vårlök och delikatesspotatis i örtsås. Ett annat enklare förslag är färskpotatis och gräddfil.
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med basilika, soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallad passar också till. Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Hel grillad makrill med potatis och äppelsallad
En festlig och nyttig vardagsrätt. Makrill är dessutom grönlistad. Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. Här med en frisk potatissallad smaksatt med äpple.
Grillad lax med avokadosalsa
Grillad laxfilé med salsa på avokado, tomat, olivolja och rödlök serverat med kokt färskpotatis. Gott, enkelt och nyttigt tillbehör till grillad lax. Vintips till grillad lax får bli ett vitt ekfatslagrat av druvan Chardonnay.
Grillade laxspett med bacon
Goda med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis och coleslaw samt pepparrot. Istället för lax kan du ta rödingfilé eller öring. Du kan också grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn (grilla då med skinnet nedåt först och längst tid).
Grillad laxfilé med citronglace och couscous
Gott, enkelt och nyttigt serverat med en salsa av avokado och tomat. Istället för lax kan du ta kycklingfilé, fläskfilé, quornfilé, portabello-svamp, kotlett eller pilgrimsmusslor.
Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis
Lax med vitvinssås smaksatt med vermouth och gräslök är en klassiker. Särskilt med ett vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay till.
Grillspett med gös eller Hälleflundra med sommargrönsaker och örtsås
Grilla fisken på medelvärme runt om på varje sida och servera sedan med potatis, morötter och vårlök samt örtsåsen.
Grillad hel fisk
Grilla hel fisk i halster - det är lätt och smidigt samt blir mycket gott. Här på medelhavs-vis med olivolja, citron, salt och peppar med förslag på tillbehör.
Grillad hel fisk med hollandaisesås
Grillad hel fisk med gräslökshollandaise, kokt potatis och tomat- samt grönsallad. Du kan välja fisk som multe, makrill, stor abborre eller öring. På bilden är det grillad multe.