Torskrygg med Puylinser, bacon och Salsiccia-korv

Introduktion och förberedelse

Torskrygg med Puylinser, bacon och Salsiccia-korv.

Puylinserna med bacon är gott som såsigt tillbehör till torsken.

En rätt som är GI eller LCHF.

Varianter

  • Istället för bacon kan du ta rökt fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
  • Salsiccian kan bytas mot chorizo eller annan het fin råkorv.
  • Man kan även fräsa med något krm chiliflakes och en nypa timjan med löken samt smaksätta med någon msk lagrad vinäger, balsamvinäger eller citronsaft.
  • Istället för gul lök kan du ta rödlök.
  • Kan även garneras med hackad persilja.
  • Man kan vända i mer grönsaker som fräst salladslök, fräst bladspenat, kokt broccoli, kokt blomkål, kokta morotstärningar eller kokta gröna bönor. Det finns frysta hackad lök man kan använda om man har bråttom.
  • Man kan förbereda laga linserna innan och förvara i kylen. Kan även frysas.

Val av linser

Puylinser är ursprungskyddade och bland de godaste linserna, tycker jag. De odlas runt byn le Puy i franska Auvergne. Koktiden är runt 25 minuter - prova så de är mjuka - annars koka lite till. Mängden kokvatten har jag räknat att man toppar linserna med ca 7 cm extra vatten upp över linserna i en kastrull - i detta fall blir det mellan 1,5 till 2 liter beroende på kastrull. Sedan kokar puylinserna med lock och när de är klara häll man av överblivet vatten.

Val av torsk

Köp MSC-märkt torsk. Godast är färsk fin torskrygg med skinn som på bilden. Men du kan också ta portionsfryst fin torsk utan skinn och tina i kylen övertäckt i en skål över natten.

4 port torsk med puylinser, bacon och salsiccia

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl puylinser
  • ca 1,7 liter vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 70 gram bacon (ett halvt paket)
  • 4 bitar torskrygg, gärna färsk med skinn eller fryst portionsförpackad
  • 4 små salsiccia rå-korvar
  • 30 gram machésallad till servering
  • 2 msk rapsolja att steka torsken i

Tillagning

  1. Mät upp puylinser i en kastrull med lock och tillsätt salt. Tillsätt vatten - det ska täcka ca 7 cm över linserna. Koka linserna mjuka i 25 minuter.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök. Strimla bacon.
  3. Fräs lök, vitlök och bacon i olivolja i en panna och bryn det mycket lätt. Låt steka på låg värme medan du kokar linserna.
  4. Häll av det mesta vattnet från linserna och blanda sedan i lök- och baconblandningen. Rör runt i kastrullen och smaka av med lite salt. Samt ev. nymalen svartpeppar. Håll varmt.
  5. Skär några snitt i skinnet på torskryggsbitarna. Salta dem runt om med något krm salt och halvt krm vitpeppar.
  6. Värm en stor stekpanna och tillsätt olja.
  7. Bryn och stek torskbitarna med skinnet nedåt i ca 4 minuter tills det har ljus brun färg. Vänd dem och stek ytterligare 3 minuter. Fiskköttet ska bli matt och gå att dela på i flagor. Innertemperaturen kan du mäta med en stektermometer och ska vara ca 45 grader. Lägg över på ett fat och låt vila övertäckta med folie medan du bryner korven.
  8. Dela korvarna i förslagsvis 3 delar vardera. Bryn dem på båda sidor och genomstek dem i 3-4 minuter på medelvärme. De ska vara genomstekta.
  9. Skölj machésallad.
  10. Servera torskryggen på linserna och lägg korvbitar vid sidan samt garnera med sallad. Du kan lägga upp på tallrik eller allt på ett stort fat. Strö gärna en nypa flingsalt över varje torskbit vid servering.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16