Ugnsbakad hel röding med vitvinssås
Ugnsbakad hel röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat samt ruccola.
Ugnsstek en hel liten fisk - nyttigt, lättlagat och gott till vardagsmiddag eller helg.
Har du inte fiskbuljong till såsen så ta vatten och en tärning fiskbuljong.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Förbered fisken, kokt potatis, grönsaker samt sås medan ugnen blir varm.
- Rensa, skölj och fjälla fisken.
- Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
- Hacka örter.
- Gnid in insidan med salt och peppar.
- Fyll fisken med örter.
- Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den.
- Koka under tiden kokt potatis, gör vitvinssås och tillbehör. Koka sparris mjuk i 5 minuter. Skölj och rensa grönsallad som färsk spenat.
- Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
- Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
- Servera med vitvinssås, potatis, kokt sparris och grönsallad som färsk spenat.
- VITVINSSÅS: Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
- Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
Portionsberäkning
- En hel röding på 500-700 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
- Du kan även laga fjällröding eller annan lax eller öring.
- Fisken ska vara fjällad, rensad samt med eller utan huvud.
Att dricka till
Vintips blir ett vitt vin som ex. en Riesling eller Pinot Gris från Alsace. Du kan ta samma vin i såsen eller ett torrt neutralt vitt vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 613 kcal