Egen fiskbuljong

Hur du kokar egen hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong. Att ha en god fond är grunden i mycket matlagning då den ger godaste smak till såser, soppor och grytor. 

  • Överbliven fiskbuljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa. 
  • Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot. Vittvin kan man också ha i såklart. 
  • Fiskbuljong är lätt att göra en fin sås till fisk och skaldjur: fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, 4-5 dl fiskbuljong och någon dl grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med något krm salt, vitpeppar och ev. 2 msk hackad dragon och gräslök. En msk kokbar creme fraiche på slutet gör pricken över i. Räcker till ca fyra portioner.
  • Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk. Räkskal eller hummerskal kan man också blanda med.

1,5 liter fiskbuljong fiskfond

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning

  1. Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  2. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  3. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer