Egen fiskbuljong

Hur du kokar egen hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong. Att ha en god fond är grunden i mycket matlagning då den ger godaste smak till såser, soppor och grytor. 

  • Överbliven fiskbuljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa. 
  • Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot. Vittvin kan man också ha i såklart. 
  • Fiskbuljong är lätt att göra en fin sås till fisk och skaldjur: fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, 4-5 dl fiskbuljong och någon dl grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med något krm salt, vitpeppar och ev. 2 msk hackad dragon och gräslök. En msk kokbar creme fraiche på slutet gör pricken över i. Räcker till ca fyra portioner.
  • Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk. Räkskal eller hummerskal kan man också blanda med.

1,5 liter fiskbuljong fiskfond

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 3 stjälkar persilja eller hackad vanlig
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning

  1. Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  2. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
  3. Sjud i 10 minuter och ta sedan från värmen. Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar upp den. Du kan frysa in buljong som inte går åt.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer