Sesampanerad torskrygg med ärtpesto

Sesampanerad torskrygg med ärtpesto, brynt smör, kapris, kokt delikatesspotatis, brynt paprika, citron och dill.
Gott och nyttigt. Det finns fin styckfryst torskrygg. Tina den i kylen över natten. Istället för torskrygg kan du ta vanlig torskfilé. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock. När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Välj MSC och Krav-märkt torsk om du kan.
Du kan välja skalade eller oskalade sesamfrön.

4 portioner sesampanerad torskrygg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskrygg
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl sesamfrön
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör
  • Ärtpesto: 300 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl kapris
  • 50 gram smör
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja med ärtpeston: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  3. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  4. Skala vitlöken och pressa i den.
  5. Mixa någon minut till en röra. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp i en skål.
  6. Börja koka potatis.
  7. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  8. Panerad torsk: Skär torsken i fyra bitar om du ej köpt portionsbitar.
  9. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  10. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  11. Lägg upp sesamfrön på en tallrik.
  12. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  13. Vänd torskbitarna i ägget.
  14. Vänd torskbitarna runt om i sesamfröna.
  15. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  16. Stek torskbitarna på medelvärme i 7 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock. Innertemperatur 45-50 grader.
  17. Skär citron i klyftor.
  18. Smält smöret och värm tills det är ljust brynt och luktar nötigt utan att vara bränt. Sätt åt sidan.
  19. Plocka dillkvistar.
  20. Servera den sesampanerade torsken med ärtpeston, kokt potatis, stekt paprika, brynt smör, kapris, citronklyftor och dill.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer