Sesampanerad torskrygg med ärtpesto

Sesampanerad torskrygg med ärtpesto, brynt smör, kapris, kokt delikatesspotatis, brynt paprika, citron och dill.
Gott och nyttigt. Det finns fin styckfryst torskrygg. Tina den i kylen över natten. Istället för torskrygg kan du ta vanlig torskfilé. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock. När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Välj MSC och Krav-märkt torsk om du kan.
Du kan välja skalade eller oskalade sesamfrön.

4 portioner sesampanerad torskrygg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskrygg
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl sesamfrön
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör
  • Ärtpesto: 300 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl kapris
  • 50 gram smör
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja med ärtpeston: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  3. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  4. Skala vitlöken och pressa i den.
  5. Mixa någon minut till en röra. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp i en skål.
  6. Börja koka potatis.
  7. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Bryn den i olivolja och sätt åt sidan.
  8. Panerad torsk: Skär torsken i fyra bitar om du ej köpt portionsbitar.
  9. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  10. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  11. Lägg upp sesamfrön på en tallrik.
  12. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  13. Vänd torskbitarna i ägget.
  14. Vänd torskbitarna runt om i sesamfröna.
  15. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  16. Stek torskbitarna på medelvärme i 7 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock. Innertemperatur 45-50 grader.
  17. Skär citron i klyftor.
  18. Smält smöret och värm tills det är ljust brynt och luktar nötigt utan att vara bränt. Sätt åt sidan.
  19. Plocka dillkvistar.
  20. Servera den sesampanerade torsken med ärtpeston, kokt potatis, stekt paprika, brynt smör, kapris, citronklyftor och dill.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer