Björnbärssylt

Koka egen björnbärssylt med färska eller frysta björnbär, syltsocker eller strösocker samt lite pressad citron.

1,4 liter björnbärssylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg björnbär, färska eller frysta
  • 720 gram syltsocker, 8 dl eller vanligt socker
  • 3 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa björnbär.
  2. Lägg i en tjockbottnad kastrull och värm upp. Mosa ihop med socker och citronsaft. Värm upp under omrörning och koka på lite över medelvärme i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt.
  3. Sylten är klar när den börjar bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan. Skumma med en slev.
  4. Häll upp björnbärssylten på väl rengjorda och syltburkar. Sätt på lock direkt. Ställ upp och ner att svalna.
  5. Förvara björnbärssylten mörkt och svalt. Kokar du sylten med syltsocker blir sylten mycket hållbar - upp till ett år i svalt eller i kylen. Öppnad burk håller någon månad i kyl. Med vanligt socker så håller den några veckor i kylen.
  6. Öppnad burk sylt förvaras i kylen.
Ingredienserna är färska eller frysta björnbär, syltsocker och pressad citron eller vanligt socker.
Ingredienserna är färska eller frysta björnbIngredienserna är färska eller frysta björnbär, syltsocker och pressad citron eller vanligt socker. är, socker och pressad citron eller syltsocker.
Sylten kokas ihop några minuter och bären mosas till en lagom sylt.
Sylten kokas ihop några minuter med syltsocker och bären mosas till en lagom sylt.
Sylten fördelas i rena burkar med lock.
Sylten fördelas i rena burkar med lock.
Kokar du sylten med syltsocker blir sylten mycket hållbar - upp till ett år i svalt eller i kylen. Öppnad burk håller någon månad i kyl.
Kokar du sylten med syltsocker blir sylten mycket hållbar - upp till ett år i svalt eller i kylen. Öppnad burk håller någon månad i kyl.

Serveringsförslag

Hållbar sylt

  • Vill du ha en hållbar sylt så är det enklast att använda syltsocker.
  • Använder du vanligt socker så tillsätt 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra samt 1 tsk pektin. Blanda natriumbensoat, pektin och citronsyra med strösockret innan du tillsätter det.

Variant

  • Pressad citron är valfritt att ha i men ger en bättre konsistens och smak till sylten.
  • Satsen kan halveras till 7 dl sylt från 500 gram björnbär.
  • Blanda gärna bären med socker och citronsaft dagen innan och låt låt stå över natten i kylen. Då löser sig sockret och smaker från bären kommer fram ännu mer.

Björnbärssylt är gott till frukostflingor och gröt men också till efterrätter som ostkaka, citronpaj eller glass.
Björnbärssylt är gott till frukostflingor och gröt men också till efterrätter som ostkaka, citronpaj eller glass.

E-mail
Medel: 3.8 (247 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-28

Tillbehör och liknande: