Björnbärssylt
Koka egen björnbärssylt med färska eller frysta björnbär, syltsocker eller strösocker samt lite pressad citron.
Tillagning
- Rensa björnbär.
- Lägg i en tjockbottnad kastrull och värm upp. Mosa ihop med socker och citronsaft. Värm upp under omrörning och koka på lite över medelvärme i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt.
- Sylten är klar när den börjar bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan. Skumma med en slev.
- Häll upp björnbärssylten på väl rengjorda och syltburkar. Sätt på lock direkt. Ställ upp och ner att svalna.
- Förvara björnbärssylten mörkt och svalt. Kokar du sylten med syltsocker blir sylten mycket hållbar - upp till ett år i svalt eller i kylen. Öppnad burk håller någon månad i kyl. Med vanligt socker så håller den några veckor i kylen.
- Öppnad burk sylt förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Björnbärssylten passar till frukost fil eller mjölk med frukostflingor, granola eller musli samt gröt.
- Vidare kan man ha den till pannkakor, tjocka plättar, våfflor, ostkaka, citronrutor, pannacotta, cheesecake, vaniljglass med mera.
- Som fyllning i gräddtårta, marängtårta eller pavlova.
Hållbar sylt
- Vill du ha en hållbar sylt så är det enklast att använda syltsocker.
- Använder du vanligt socker så tillsätt 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra samt 1 tsk pektin. Blanda natriumbensoat, pektin och citronsyra med strösockret innan du tillsätter det.
Variant
- Pressad citron är valfritt att ha i men ger en bättre konsistens och smak till sylten.
- Satsen kan halveras till 7 dl sylt från 500 gram björnbär.
- Blanda gärna bären med socker och citronsaft dagen innan och låt låt stå över natten i kylen. Då löser sig sockret och smaker från bären kommer fram ännu mer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal