Björnbärssylt

Hemgjord sylt med björnbär eller björnbärssylt. Mosa rensade björnbär, blanda med socker och koka ihop.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker.

Vill du ha en hållbar sylt så tar du syltsocker eller vanligt socker och tillsätter 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra samt 1 tsk pektin för bra konsistens. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra med strösockret innan du tillsätter det.

Blanda gärna bären med socker och citronsaft dagen innan och låt låt stå över natten i kylen.

1,5 liter björnbärssylt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 1 kg björnbär
 • 800 gram syltsocker eller vanligt socker
 • 3 msk citronsaft

Tillagning

 1. Rensa björnbär.
 2. Mosa ihop med socker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm under omrörning och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
 3. Sylten är klar när den börjar bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan. Skumma med en slev. Mät gärna temperaturen med en termometer som ska vara 107 grader när sylten är klar.
 4. Häll upp björnbärssylten på väl rengjorda och syltburkar. Sätt på lock direkt. Ställ upp och ner att svalna.
 5. Förvara björnbärssylten mörkt och svalt.
 6. Öppnad burk sylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (64 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer