Citronrutor

Introduktion och förberedelse

Citronrutor eller kakor av mördeg toppade med citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt att laga åt många till fest, fika, bjudning, kalas och buffé. Eller frysa in och plocka fram när man är sugen på god fika.

Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås.

En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.

15 citronrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 220 g smör
  • Citronkräm: 6 äggulor
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 citroner
  • 1 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller värm det något i mikron utan att smälta det.
  3. Blanda ihop vetemjöl, vatten, socker, vaniljsocker med smöret till en mördeg - för hand eller i matberedare.
  4. Låt degen vila i kylen medan du gör citronkrämen.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Skölj och riv skal av citronerna. Pressa ur saften och spara den.
  7. Blanda i vetemjöl, citronskal och saft i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Ta ut degen och kavla ut på mjölat bakbord och/eller platta med mjölade fingrar ut degen i en ugnsform med höga kanter, ca 24 x 35 cm - se till att mördegen går upp ca 1-2 cm längs kanterna. Picka botten med en gaffel.
  9. Grädda mördegen mitt i ugnen ca 8 minuter.
  10. Ta ut och häll i citronkrämen.
  11. Sätt in i ugnen igen och grädda på nedersta falsen ytterligare 20 minuter.
  12. Pudra florsocker över den varma citronkakan och låt den sedan svalna helt och sätt sedan in i kylen att kallna.
  13. När citronkakan kallnat skär du ut förslagsvis 15 citronrutor (3 vågräta rader och 5 lodräta rader).
  14. Citronrutorna är klara att serveras.
  15. Förvara citronrutorna i kylen i lufttät burk med smörpapper mellan.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept