Citronrutor

Citronrutor eller kakor av mördeg toppade med citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt att laga åt många till fest, fika, bjudning, kalas och buffé. Eller frysa in och plocka fram när man är sugen på god fika.

Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås.

En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.

15 citronrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 220 g smör
  • Citronkräm: 6 äggulor
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 citroner
  • 1 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller värm det något i mikron utan att smälta det.
  3. Blanda ihop vetemjöl, vatten, socker, vaniljsocker med smöret till en mördeg - för hand eller i matberedare.
  4. Låt degen vila i kylen medan du gör citronkrämen.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Skölj och riv skal av citronerna. Pressa ur saften och spara den.
  7. Blanda i vetemjöl, citronskal och saft i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Ta ut degen och kavla ut på mjölat bakbord och/eller platta med mjölade fingrar ut degen i en ugnsform med höga kanter, ca 24 x 35 cm - se till att mördegen går upp ca 1-2 cm längs kanterna. Picka botten med en gaffel.
  9. Grädda mördegen mitt i ugnen ca 8 minuter.
  10. Ta ut och häll i citronkrämen.
  11. Sätt in i ugnen igen och grädda på nedersta falsen ytterligare 20 minuter.
  12. Pudra florsocker över den varma citronkakan och låt den sedan svalna helt och sätt sedan in i kylen att kallna.
  13. När citronkakan kallnat skär du ut förslagsvis 15 citronrutor (3 vågräta rader och 5 lodräta rader).
  14. Citronrutorna är klara att serveras.
  15. Förvara citronrutorna i kylen i lufttät burk med smörpapper mellan.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.