Björnbärssaft

Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär. Späd med vatten så den blir lagom stark vid servering. 4-6 gånger brukar bli lagom. När du blandat den så ställ gärna att bli kall i kylen eller servera med is.

Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Björnbärssaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.

ca 1 liter björnbärssaft

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 25 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 2 liter, ca 1 kg, björnbär färska eller frysta björnbär
 • 3 dl vatten
 • 500 g socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från björnbären)
 • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

 1. Rensa björnbären.
 2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
 3. Lägg ner björnbär. Mosa ihop björnbären, förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
 4. Koka björnbären på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
 5. Sila av björnbärssaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng björnbärskärnorna som blir kvar.
 6. Mät upp saften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm björnbärssaften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
 7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
 8. Ta av från värmen och låt björnbärssaften stå några minuter.
 9. Häll upp saften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
 10. Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer