Björnbärssaft

Introduktion och förberedelse

Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär. Späd med vatten så den blir lagom stark vid servering. 4-6 gånger brukar bli lagom. När du blandat den så ställ gärna att bli kall i kylen eller servera med is.

Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp.

Björnbärssaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft.

Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel. Vidare bör du sterilisera flaskor och korkar för en hållbar saft.

ca 1 liter björnbärssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 liter, ca 1 kg, björnbär färska eller frysta björnbär
  • 3 dl vatten
  • 500 g socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från björnbären)
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
  3. Lägg ner björnbär. Mosa ihop björnbären, förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
  4. Koka björnbären på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Sila av björnbärssaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng björnbärskärnorna som blir kvar.
  6. Mät upp saften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm saften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
  7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
  8. Ta av från värmen och låt saften stå några minuter.
  9. I FLASKA: Häll upp saften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
  10. I FRYS: Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.