Björnbärssaft
Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär.
Tillagning
- Rensa björnbären.
- Koka upp vattnet i en stor kastrull.
- Lägg ner björnbär. Mosa ihop björnbären, förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
- Koka björnbären på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
- Sila av björnbärssaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng björnbärskärnorna som blir kvar.
- Mät upp saften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm saften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
- Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
- Ta av från värmen och låt saften stå några minuter.
- I FLASKA: Häll upp saften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
- I FRYS: Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
Serveringsförslag
- God som vanlig saft. Späd med vatten så du får så stark björnbärsdricka du vill till servering - 4-6 gånger brukar bli lagom.
- När du blandat den så ställ gärna att bli kall i kylen eller servera med is.
- Kan även användas till drinkar som Bramble Royal, Björnbärsdaiquiri eller Spritz.
Hållbarhet
- Socker gör saften hållbar i sig. Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp.
- Vidare bör du sterilisera flaskor och korkar för en hållbar saft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal