Hemgjord ostkaka med ostlöpe

Introduktion och förberedelse

Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket eller i välsorterade butiker i osthyllan.

Serveringsförslag

Gott till dessert eller fika med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.

Val av form

Som formar kan du ta fyra 8,5 dl formar Toppits eller tre 12 dl Clas Ohlsson eller 2-4 motsvarande falfria formar i glas eller keramik.

Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull. Du kan även minska receptet till hälften.

Hållbarhet

Ostkakorna håller i kylen någon vecka eller i frysen i 3-4 månader.

Med opastöriserad mjölk

Får du tag i opastöriserad mjölk så kan du använda det istället för vanlig mjölk.

Falsk ostkaka med råmjölk

Det går även att laga falsk ostkaka med råmjölk. Det är den mjölk som kon producerar dagarna efter den kalvat som har extra hög halt protein. En falsk ostkaka kan lagas så här: 1 liter råmjölk blandas med 1 msk socker och gräddas på 100 grader vanlig ugn i ca 3 timmar. Dela sönder den stelnade råmjölken med en visp. Blanda 5 dl gräddmjölk med 5 ägg, 4 msk vetemjöl, 1 dl socker, 1/2 dl hackad mandel, 8 droppar bittermandelolja samt den sönderdelade råmjölken. Grädda i en ugnsform i 1 timme på 200 grader vanlig ugn.

Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt eller Drottningsylt.
Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt eller Drottningsylt.

12 portioner hemgjord ostkaka, 3 folieformar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5,5 liter mjölk 3%, gärna ekologisk
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 4 frukostägg eller stora ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 50 gram sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 2 msk smör att smörja formar med

Tillagning

  1. Värm 5 liter av mjölken till 37 grader i en stor kastrull.
  2. Vispa ihop vetemjöl och 5 dl mjölk.
  3. Ta grytan från värmen och vispa ner mjölk- och mjölblandningen samt löpen.
  4. Ställ åt sidan i 50 minuter med lock.
  5. Under tiden skållar, skalar och hackar du mandel.
  6. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och mald/riven bittermandel i en bunke.
  7. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  8. Smörj formarna för ostkakorna med lite smör.
  9. Lyft på locket till kastrullen - ostmassan ska nu ha koagulerat. Häll av så mycket du kan av vasslan (kan användas att baka med). Skär sedan ostmassan i ett rutnät 1x1 cm med en lång kniv.
  10. Vänd ner ostmasan försiktigt i ett durkslag så att den sista vasslan rinner av.
  11. Häll tillbaka ostmassan i kastrullen och blanda rör ner ägg- och gräddblandninen i ostmassan till en ostkakesmet. Använd ex. en träslev.
  12. Häll ostkakesmeten i formarna.
  13. Grädda ostkakorna i en timme i mitten av ugnen.
  14. Du kan behöva täcka ostkakorna med lite folie mot slutet om de börjar bli brända på i toppen.
  15. Ta ut ostkakorna och låt svalna. Servera ljummen eller kall med vispad grädde och sylt.
  16. Ostkakorna håller sig flera dagar i kylen. De kan också frysas in och tina samt värmas till om man vill förbereda i god tid.
E-mail
Medel: 4 (82 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-15