Hemgjord ostkaka med ostlöpe

Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Du behöver 3 formar, ex. 1-liters folie- aluminiumformar.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.

15 portioner hemgjord ostkaka

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5,5 liter mjölk 3%, gärna ekologisk
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 4 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 50 gram sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 2 msk smör att smörja formar med

Tillagning

  1. Värm 5 liter av mjölken till 37 grader i en stor kastrull.
  2. Vispa ihop vetemjöl och 5 dl mjölk.
  3. Ta grytan från värmen och vispa ner mjölk- och mjölblandningen samt löpen.
  4. Ställ åt sidan i 50 minuter med lock.
  5. Under tiden skållar, skalar och hackar du mandel.
  6. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och mald/riven bittermandel i en bunke.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Smörj formarna för ostkakan.
  9. Lyft på locket till kastrullen - ostmassan ska nu ha koagulerat. Häll av så mycket du kan av vasslan (kan användas att baka med). Skär sedan ostmassan i ett rutnät 1x1 cm med en lång kniv.
  10. Vänd ner ostmasan försiktigt i ett durkslag så att den sista vasslan rinner av.
  11. Häll tillbaka ostmassan i kastrullen och blanda rör ner ägg- och gräddblandninen i ostmassan till en ostkakesmet. Använd ex. en träslev.
  12. Häll ostkakesmeten i formarna.
  13. Grädda ostkakan i en timme.
  14. Du kan behöva täcka ostkakan med lite folie mot slutet om den börjar bli bränd i toppen.
  15. Ta ut ostkakan och låt svalna. Servera ostkakan ljummen eller kall med vispad grädde och sylt.
  16. Ostkakorna håller sig flera dagar i kylen och månader i frysen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer