Hemgjord ostkaka med ostlöpe

Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket eller i välsorterade butiker i osthyllan.

Som formar kan du ta fyra 8,5 dl formar Toppits eller tre 12 dl Clas Ohlsson eller 2-4 motsvarande falfria formar i glas eller keramik.

Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull. Du kan även minska receptet till hälften.

Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.

Får du tag i råmjölk så kan du använd det istället för vanlig mjölk.

Serveringsförslag

Gott till dessert eller fika med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.

12 portioner hemgjord ostkaka, 3 folieformar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5,5 liter mjölk 3%, gärna ekologisk
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 4 frukostägg eller stora ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 50 gram sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 2 msk smör att smörja formar med

Tillagning

  1. Värm 5 liter av mjölken till 37 grader i en stor kastrull.
  2. Vispa ihop vetemjöl och 5 dl mjölk.
  3. Ta grytan från värmen och vispa ner mjölk- och mjölblandningen samt löpen.
  4. Ställ åt sidan i 50 minuter med lock.
  5. Under tiden skållar, skalar och hackar du mandel.
  6. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och mald/riven bittermandel i en bunke.
  7. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  8. Smörj formarna för ostkakorna med lite smör.
  9. Lyft på locket till kastrullen - ostmassan ska nu ha koagulerat. Häll av så mycket du kan av vasslan (kan användas att baka med). Skär sedan ostmassan i ett rutnät 1x1 cm med en lång kniv.
  10. Vänd ner ostmasan försiktigt i ett durkslag så att den sista vasslan rinner av.
  11. Häll tillbaka ostmassan i kastrullen och blanda rör ner ägg- och gräddblandninen i ostmassan till en ostkakesmet. Använd ex. en träslev.
  12. Häll ostkakesmeten i formarna.
  13. Grädda ostkakorna i en timme i mitten av ugnen.
  14. Du kan behöva täcka ostkakorna med lite folie mot slutet om de börjar bli brända på i toppen.
  15. Ta ut ostkakorna och låt svalna. Servera ljummen eller kall med vispad grädde och sylt.
  16. Ostkakorna håller sig flera dagar i kylen. De kan också frysas in och tina samt värmas till om man vill förbereda i god tid.
E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept