Björnbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Björnbärsmarmelad eller marmelad med björnbär. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bagel.

Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker. Du kan byta citronen mot limeskal. Annat gott i marmeladen är att koka med en lite bit stjärnanis och/eller en bit kanelstång.

Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras.

ca 7,5 dl björnbärsmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färska eller frysta björnbär
  • 250 gram syltsocker
  • 1 citron
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj citron och riv av det yttersta skalet med en citronrasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur någon msk citronsaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 4.2 (79 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...