ca 7,5 dl björnbärsmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färska eller frysta björnbär
  • 250 gram syltsocker
  • 1 citron (valfritt)
  • 2 tsk vaniljsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj citron och riv av det yttersta skalet med en citronrasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur någon msk citronsaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.

Serveringsförslag

En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bagel.

Varianter

  • Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker.
  • Du kan byta citronen mot limeskal. Eller utesluta helt.
  • Annat gott i marmeladen är att koka med en liten bit stjärnanis, rom, choklad och/eller en bit kanelstång.

Tips

Dela upp i frysburkar och frys in så kan du ta fram lite då och då.

Med gelésocker

Byt syltsocker gelésocker och mät upp ihopkokta björnbär och räkna sedan 0,75 gånger gelésocker ex 1 liter ihopkokta bär och 0,75 liter gelésocker. Rör i och koka i 1 minut. Innehåller ej konserveringsmedel så tillsätt det eller ha en liten omgång i taget i kylen sam frys in resten i frysburkar.

Rena burkar

Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

E-mail
Medel: 4.1 (188 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-01

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...