Björnbärsrutor

Introduktion och förberedelse

Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många.

Tips

  • Det är viktigt att man vispar i 4-5 minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
  • Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter.
  • Du kan också baka bärrutorna i en långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
  • Eller halvera receptet till en rektangulär halv långpanna.
  • Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
  • Istället för att hyvla över smöret kan man smälta det och hälla över innan gräddning.
  • Rutorna med björnbär går fint att frysa in.

24 st björnbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 150 gram kallt smör
  • 3-5 dl färska eller frysta rensade björnbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölet i äggblandningen.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Häll i och bred ut smeten i botten.
  8. Fördela björnbären över i ett jämnt lager. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
  9. Hyvla smör och fördela över smet och björnbär.
  10. Grädda björnbärskakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen. Kolla gärna med en provsticka om du vill vara säker på att kakan stelnat i mitten. Jag gillar själv när den är lite lös i mitten men det är valfritt. Öka tiden något om smeten är i en mindre form och tjockare lager.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Skär upp i 24 rutor (4 snitt på längden och 6 lodrätt).
E-mail
Medel: 4.2 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-08