Björnbärsrutor
Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
- Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Vispa ner mjölet i äggblandningen.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
- Häll i och bred ut smeten i botten.
- Fördela björnbären över i ett jämnt lager. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
- Hyvla smör och fördela över smet och björnbär.
- Grädda björnbärskakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen. Med frysta bär kan du räkna några minuter extra. Kolla gärna med en provsticka om du vill vara säker på att kakan stelnat i mitten. Jag gillar själv när den är lite lös i mitten men det är valfritt. Öka tiden något om smeten är i en mindre form och tjockare lager.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Skär upp i 24 rutor (4 snitt på längden och 6 lodrätt).
Tips
- Det är viktigt att man vispar i 4-5 minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
- Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter.
- Du kan också baka bärrutorna i en långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
- Eller halvera receptet till en rektangulär halv långpanna.
- Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
- Istället för att hyvla över smöret kan man smälta det och hälla över innan gräddning.
- Rutorna med björnbär går fint att frysa in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal