Björnbärsrutor

Introduktion och förberedelse

Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många. Rutorna med björnbär går fint att frysa in.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.

24 st björnbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 150 gram kallt smör
  • 3 dl färska rensade björnbär, färska eller frysta

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölet i äggblandningen.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Häll i och bred ut smeten i botten.
  8. Fördela björnbären över i ett jämnt lager. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
  9. Hyvla smör och fördela över smet och björnbär.
  10. Grädda björnbärskakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Skär upp i 24 rutor (4 snitt på längden och 6 lodrätt).
E-mail
Medel: 4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.