Svampsallad carpaccio

Tunt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.

Nybakt eller rostad ciabatta, baguette eller grissinis är gott till. Toppa gärna med lite sallad av babyspenat och ruccola.

Äppelcidervinägern kan bytas mot annan lagrad vinäger som Balsamvinäger. Du kan ta fin olivolja eller vitlöksolja istället för hasselnötsoljan. Selleri är valfritt.

Har du buffé kan du lägga upp allt på ett stort fat och servera som en grönsaksrätt med grönsallad till.

Ska du bjuda en vegetarian på svampen så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Att dricka till

Vitt friskt vin passar till. Förslag är italienskt Pinot Gris eller en smörig Chardonnay från Australien.

4 portioner svampsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram stora champinjoner
  • 4 msk hasselnötsolja eller annan smakrik nöt- eller olivolja
  • 4 tsk fin vinäger eller äppelcidervinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 40 gram hyvlad parmesanost
  • 1 stjälk selleri (valfritt)
  • 20 gram babyspenat eller ruccola (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skölj och torka svamparna med lite hushållspapper.
  2. Skiva svamparna så tunt du kan och sprid ut dem snyggt på en stor tallrik.
  3. Droppa över vinäger och olja.
  4. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Hyvla sedan rikligt med parmesanost över svampen.
  6. Skölj och strimla sellerin fint och strö över den.
  7. Skölj sallad och toppa med en över eller vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.