Enkla tapas

Tapas finns i många former. Här är recept på enkla tapas av de vanligaste kombinationerna av plockmat som oliver, mandlar, ost och korvbitar. De är bara att gå och handla och duka upp som tilltugg.

Andra tilltugg som passar som tapas är olika ostar som färskostar, getost osv; olika charkuterier som korvar och lufttorkad skinka; inlagda oliver, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor, marinerad vitlök; inlagd fisk som sardiner eller småfisk i olja; kex eller bröd; nötter; frukt som halverade fikon, melon i klyftor mm.

Vill du laga fler och varma tapas som tar lite mer tid så kan jag tipsa om: Chorizos i cider, Patatas bravas, vitlöksräkor, potatisomelett, tomatbröd samt avsluta med Crema Catalana.

Vintips:

Sangria eller kyld Sherry Fino är klassiska till tapas. Men en kyld mousserande spansk Cava funkar också såklart. Vidare finns vitt spanskt kylt vin, cerveza (öl) eller en vällagrad Tempranillo från ex. Rioja som också smakar bra till tapas.

4 portioner enkla tapas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk spanska oliver
  • 200 gram spansk lagrad hårdost
  • 200 gram rostade mandlar
  • 200 gram skivor av spansk korv
  • 200 gram skivor spansk lufttorkad skinka
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram marinerad kronärtskocka
  • 1 påse lantchips
  • 0,5 melon som honungs- eller cantaloupe i klyftor
  • 1 vitt bröd som spanskt lantbröd
  • 200 gram valnötter
  • 1 pkt cocktailtomater eller körsbärstomater

Tillagning

  1. Förbered och skär upp det som behövs som ost, skiva korv, dela och klyfta melon, skär upp bröd och så vidare.
  2. Duka upp skålar och fat med oliver, soltorkade tomater, ost, chips, melonklyftor, rostade mandlar, skivor av charkuterier som korv och skinka samt övriga ingredienser du gillar.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer