Enkla tapas

Tapas finns i många former. Här är recept på enkla tapas av de vanligaste kombinationerna av plockmat som oliver, mandlar, ost och korvbitar. De är bara att gå och handla och duka upp som tilltugg.

Andra tilltugg som passar som tapas är olika ostar som färskostar, getost osv; olika charkuterier som korvar och lufttorkad skinka; inlagda oliver, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor, marinerad vitlök; inlagd fisk som sardiner eller småfisk i olja; kex eller bröd; nötter; frukt som halverade fikon, melon i klyftor mm.

Vill du laga fler och varma tapas som tar lite mer tid så kan jag tipsa om: Chorizos i cider, Patatas bravas, vitlöksräkor, potatisomelett, tomatbröd samt avsluta med Crema Catalana

Vintips:

Sangria eller kyld Sherry Fino är klassiska till tapas. Men en kyld mousserande spansk Cava funkar också såklart. Vidare finns vitt spanskt kylt vin, cerveza (öl) eller en vällagrad Tempranillo från ex. Rioja som också smakar bra till tapas. 

 

 

4 portioner enkla tapas

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk spanska oliver
  • 200 gram spansk lagrad hårdost
  • 200 gram rostade mandlar
  • 200 gram skivor av spansk korv
  • 200 gram skivor spansk lufttorkad skinka
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram marinerad kronärtskocka
  • 1 påse lantchips
  • 0,5 melon som honungs- eller cantaloupe i klyftor
  • 1 vitt bröd som spanskt lantbröd
  • 200 gram valnötter
  • 1 pkt cocktailtomater eller körsbärstomater

Tillagning

  1. Förbered och skär upp det som behövs som ost, skiva korv, dela och klyfta melon, skär upp bröd och så vidare.
  2. Duka upp skålar och fat med oliver, soltorkade tomater, ost, chips, melonklyftor, rostade mandlar, skivor av charkuterier som korv och skinka samt övriga ingredienser du gillar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer