Sallad på vinterpotatis

Introduktion och förberedelse

Sallad på vinterpotatis med ägg, spenat, avokado, rödlök, morot och dijondressing. Gott som tillbehör eller hel salladsrätt med gott bröd och pålägg.

Vinterpotatis är lagrad potatis som har lite tjockare skal. På bilden är salladen med Amandine-potatis. Poängen med att laga salladen med vinterpotatis är att den blir lite sötare i smaken då stärkelsen i potatisen omvandlas efterhand till socker.

Det går såklart utmärkt att laga salladen med annan god potatis - helst en fast sort. Samt om du har rester med kokt potatis så kan du ta dem. Gärna svensk kravmärkt potatis. Köp gärna resten eko också.

Toppa upp och variera salladen

Några förslag jag tycker passar att lägga till salladen som gör den lite mer matig och mättande är:

  • Ost - tillsätt tärnad ost som tärnad lagrad ost; delad mozzarella; tärnad eller smulad fetaost; stekt tärnad hallumi, getost gratinerad på vitt bröd; eller hyvlad parmesan.
  • Kött som frästa fläsktärningar eller bacon; tärnad skinka; lufttorkad skinka; tärnad salami; grillad kyckling; kycklingspett eller tärnad kassler.
  • Fisk som tonfisk på burk eller grillad fin bit tonfisk; grillad eller stekt lax; räkor; grillade pilgrimsmusslor; grillade skaldjur som på spett, fiskspett osv.
  • Grönsaker - byt vinterpotatis mot annan valfri kokt potatis; kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli, blomkål; annan grönsallad som isbergssallad; romansallad; friseesallad osv; oliver; soltorkade tomater i olja; tärnad gurka; tärnad paprika; riven rödkål; kokta bönor eller linser; riven rotselleri, kålrot och zucchini, surkål, inlagd paprika med mera.

En grön potatissallad med ägg, spenat, rödlök och senapsdressing.
En grön variant på potatissallad med kokt fast god svensk vinterpotatis god som tillbehör eller att toppa med något mer för en matigare sallad till lunch, picknick eller lätt middag.

2 port sallad på vinterpotatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram vinterpotatis, fast sort ex Amandine
  • 65 gram babyspenat, 1 påse eller annan valfri grönsallad
  • 1 morot ca 100 gram
  • 1 avokado
  • 1/4 rödlök
  • 2 ägg
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk lagrad rödvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatisen med eller utan skal i 20 minuter eller tills den är kokt. Prova med sticka. Har potatisen fint skal räcker det med att enbart skrubba och putsa med en skalkniv. Ej ekologisk potatis skalas. Låt svalna något.
  2. Koka äggen så hårda du vill ha dem. Förslagsvis hårdkokta 8 minuter. Låt svalna. Skala och dela dem i klyftor eller skivor.
  3. Blanda olja, senap, vinäger, salt och peppar i en stor bunke.
  4. Skala och strimla löken. Blanda i vinägretten. Massera gärna in vinägretten i löken så den mjuknar något och blir mildare i smaken.
  5. Skala och riv moroten fint samt tillsätt den.
  6. Skiva eller tärna potatisen och tillsätt samt rör runt med vinägretten.
  7. Skölj spenaten och låt rinna av i durkslag. Tillsätt den.
  8. Dela, gröp ur och skiva eller tärna avokado samt tillsätt den.
  9. Blanda runt försiktigt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på fat, skål eller tallrikar. Toppa med äggen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-28

Tillbehör och liknande recept: