Sallad med getost

Introduktion och förberedelse

Sallad med getost eller Chèvre samt förslag på tillbehör.

En god sallad med grillat eller gratinerat bröd toppad med ost samt honung och sallad till.

En slags toast med getost.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som vegetarisk förrätt, lunch eller lätt middag.
  • På första bilden ett förslag som jag serverade med blandad grönsallad, valnötter, russin, tomater och Dijondressing.
  • Gillar du inte senap kan du ta fin balsamvinäger och olivolja att ringla över som dressing.
  • Russin är valfritt.
  • Kan också serveras som tilltugg - skär då bröden i fyra delar och servera utan salladen.

Val av getost

På franska kallas getost Chèvre och köp gärna en fin variant. Du kan köpa fransk fin chèvre.

Några svenska getostar är Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland, Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge; Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland; Sörbro getost mild eller Järna Mejeri, Sörmland.

Karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.

Tips om du vill förbereda

  • Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getosten samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen.
  • Vidare kan du rosta valnötter och blanda dressingen.
  • Gratinera sedan mackorna till servering och lägg upp med salladen enligt nedan.

Att dricka till

Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc - extra fint med en flaska Sancerre från Frankrike.

Gratinerad chèvre med sallad på tallrik
Du kan variera sallad och bröd. Gratinerad chèvre på surdegsbröd toppad med lite honung serverad med ekbladssallad och kruksallad; rostad valnötter, bifftomat, balsamvinäger och lite olivolja.

2 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 påse blandad sallad som festmix eller liknande, 70 gram
  • 5 körsbärstomater
  • 2 skivor bondbröd eller rustikt ljust surdegsbröd
  • 4 skivor getost eller chévre, stora runda sorten, ca 1 cm tjocka, runt 300 gram totalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk russin, gärna ekologiska ljusa russin
  • 2 msk flytande honung
  • Dressing: 2 msk olivolja
  • 2 msk fin vinäger, röd- vit- eller balsamvinäger
  • 2 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pensla bröden med olivolja.
  3. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper.
  4. Lägg två skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
  5. Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje ostmacka.
  6. Gratinera getostmackorna 15 minuter i övre delen av ugnen. Passa så det ej bränns.
  7. Förbered under tiden salladen: skölj salladen och fördela den på två tallrikar.
  8. Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
  9. Grovhacka valnötterna. Rosta gärna valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna. Fördela sedan över salladen.
  10. Fördela russinen på salladen.
  11. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
  12. Ringla över salladen.
  13. När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och lägger på salladen och serverar direkt när de är varma.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 618 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16