Sallad med getost

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sallad med getost eller Chèvre. En god sallad med grillat eller gratinerat bröd toppad med ost samt honung serverad på en blandad grönsallad med valnötter, russin, tomater och Dijondressing.

Kan serveras som vegetarisk förrätt, lunch eller lätt middag. Kan också serveras som tilltugg - skär då bröden i fyra delar och skippa salladen.

En toast med getost helt enkelt.

Val av getost

På franska kallas getost Chèvre och köp gärna en god, fin variant - ju bättre och dyrare ost desto godare macka. Köp gärna en svensk fin lokalt producerad getost. Gärna krav-märkt och opastöriserad. Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland, Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge; Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland; Sörbro getost mild, Järna Mejeri, Sörmland.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.

Tips om du vill förbereda

Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getost-toastarna samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen. Samt rosta valnötter och blanda dressingen. Gratinera sedan mackorna till servering och lägg upp med salladen enligt nedan.

Att dricka till

Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc - extra fint med en flaska Sancerre från Frankrike.

2 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 påse blandad sallad som festmix eller liknande, 70 gram
  • 5 körsbärstomater
  • 2 skivor bondbröd eller rustikt ljust surdegsbröd
  • 4 skivor getost eller chévre, stora runda sorten, ca 1 cm tjocka, runt 300 gram totalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk russin, gärna ekologiska ljusa russin
  • 2 msk flytande honung
  • Dressing: 2 msk olivolja
  • 2 msk fin vinäger, röd- vit- eller balsamvinäger
  • 2 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pensla bröden med olivolja.
  3. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper.
  4. Lägg två skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
  5. Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje ostmacka.
  6. Gratinera getostmackorna 15 minuter i övre delen av ugnen. Passa så det ej bränns.
  7. Förbered under tiden salladen: skölj salladen och fördela den på två tallrikar.
  8. Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
  9. Grovhacka valnötterna. Rosta gärna valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna. Fördela sedan över salladen.
  10. Fördela russinen på salladen.
  11. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
  12. Ringla över salladen.
  13. När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och lägger på salladen och serverar direkt när de är varma.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.