Sallad med getost

Sallad med getost eller Chèvre. En god sallad med grillat eller gratinerat bröd toppad med getost (chèvre) samt honung serverad på en blandad grönsallad med valnötter, russin, tomater och Dijondressing.

Kan serveras som vegetarisk förrätt, lunch eller lätt middag.

Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getost-toastarna samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen. Samt rosta valnötter och blanda dressingen. Gratinera sedan mackorna och lägg upp på salladen enligt nedan.

2 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 påse blandad sallad som festmix eller liknande, 70 gram
  • 5 körsbärstomater
  • 2 skivor bondbröd eller rustikt ljust surdegsbröd
  • 4 skivor getost eller chévre, stora runda sorten, ca 1 cm tjocka, runt 300 gram totalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk russin, gärna ekologiska ljusa russin
  • 2 msk flytande honung
  • Dressing: 2 msk olivolja
  • 2 msk fin vinäger, röd- vit- eller balsamvinäger
  • 2 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pensla bröden med olivolja.
  3. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper.
  4. Lägg två skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
  5. Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje ostmacka.
  6. Gratinera getostmackorna 15 minuter i övre delen av ugnen. Passa så det ej bränns.
  7. Förbered under tiden salladen: skölj salladen och fördela den på två tallrikar.
  8. Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
  9. Grovhacka valnötterna. Rosta gärna valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna. Fördela sedan över salladen.
  10. Fördela russinen på salladen.
  11. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar.
  12. Ringla över salladen.
  13. När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och lägger på salladen och serverar direkt när de är varma.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer