Grillad tonfisk

Introduktion och förberedelse

Grillad färsk tonfisk med tillbehör. Ett förslag är med en frisk melonsallad smaksatt med lime, chili, färsk koriander och ingefära. Köp MSC-märkt tonfisk.

Andra förslag på tillbehör:

Ett annat klassiskt tillbehör är mangosalsa med tomat och avokado. Ersätt då melonen med en halv mango, 1 avokado samt en mogen tomat och blanda enligt nedan.

Vidare kan man ha ugnsrostad klyftpotatis, nudelsallad, risotto, grönsallad, wasabisås med mera till.

2 portioner grillad tonfisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Melonsallad: 400 gram melon, helst Piel de Sapo (Grodskinnsmelon - grön honungsmelon från Spanien)
  • 0,5 salladslök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk hackad röd spansk chili
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 dl grovt hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. Förbered först tillbehör som ex. melonsalladen: skär melonen i kuber.
  3. Blanda melonkuberna med strimlad salladslök, olivolja, hackad röd chili, finriven ingefära, limesaft och grovt hackad färsk koriander.
  4. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  5. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  6. Grilla tonfisken ca 20 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  7. Servera tonfisken direkt med önskade tillbehör samt gärna en klyfta lime.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept