Grillad tonfisk

Grillad tonfisk med tillbehör. Här med melonsallad. Ett annat klassiskt tillbehör är mangosalsa med tomat och avokado. Ersätt då melonen med en halv mango, 1 avokado samt en mogen tomat och blanda enligt nedan. Vidare kan man ha ugnsrostad klyftpotatis, nudelsallad, risotto, grönsallad, thailändsk vitkålssallad, wasabisås med mera till.
Köp MSC-märkt tonfisk.

2 portioner grillad tonfisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Melonsallad: 400 gram melon, helst Piel de Sapo (Grodskinnsmelon - grön honungsmelon från Spanien)
  • 0,5 salladslök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk hackad röd spansk chili
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 dl grovt hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. Förbered först tillbehör som ex. melonsalladen: skär melonen i kuber.
  3. Blanda melonkuberna med strimlad salladslök, olivolja, hackad röd chili, finriven ingefära, limesaft och grovt hackad färsk koriander.
  4. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  5. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  6. Grilla tonfisken ca 20 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  7. Servera tonfisken direkt med önskade tillbehör samt gärna en klyfta lime.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer