Grillad tonfisk

Grillad tonfisk med tillbehör. Här med melonsallad. Ett annat klassiskt tillbehör är mangosalsa med tomat och avokado. Ersätt då melonen med en halv mango, 1 avokado samt en mogen tomat och blanda enligt nedan. Vidare kan man ha ugnsrostad klyftpotatis, nudelsallad, risotto, grönsallad, thailändsk vitkålssallad, wasabisås med mera till.
Köp MSC-märkt tonfisk.

2 portioner grillad tonfisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Melonsallad: 400 gram melon, helst Piel de Sapo (Grodskinnsmelon - grön honungsmelon från Spanien)
  • 0,5 salladslök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk hackad röd spansk chili
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 dl grovt hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. Förbered först tillbehör som ex. melonsalladen: skär melonen i kuber.
  3. Blanda melonkuberna med strimlad salladslök, olivolja, hackad röd chili, finriven ingefära, limesaft och grovt hackad färsk koriander.
  4. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  5. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  6. Grilla tonfisken ca 20 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  7. Servera tonfisken direkt med önskade tillbehör samt gärna en klyfta lime.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer