Grillad tonfisk

Grillad färsk tonfisk med tillbehör. Jag hade en frisk melonsallad smaksatt med lime, chili, färsk koriander och ingefära samt en kall wasabisås till.

Wasabisåsen blandar du av ett paket créme fraiche, någon tsk wasabi, risvinäger och lite salt.

Köp MSC-märkt tonfisk.

2 portioner grillad tonfisk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • MELONSALLAD: 400 gram melon, helst Piel de Sapo (Grodskinnsmelon - grön honungsmelon från Spanien)
  • 0,5 salladslök
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk hackad röd spansk chili
  • 0,5 msk finriven färsk ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 dl grovt hackad färsk koriander
  • 4 portioner wasabisås

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. MELONSALLAD: Förbered först tillbehör som ex. melonsalladen: skär melonen i kuber. Samt vidare wasabisås om du vill ha det.
  3. Blanda melonkuberna med strimlad salladslök, olivolja, hackad röd chili, finriven ingefära, limesaft och grovt hackad färsk koriander.
  4. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  5. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  6. Grilla tonfisken ca 20 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  7. Servera tonfisken direkt med önskade tillbehör samt gärna en klyfta lime.

Andra förslag på tillbehör

Att dricka till

Som vin passar ett kylt vitt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller Semillon från Australien. Vidare passar lageröl, kombucha, Ginger beer eller torr cider till.

E-mail
Medel: 4.4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-28