Rabarbersnaps

Introduktion och förberedelse

Rosa och fin rabarbersnaps. Lägg rabarber i sprit några veckor så får du rabarbersnaps. Lite socker kan man med ha i för att balansera den syrliga rabarbern.

Här med en flaska Brännvin Special på 700 ml. Det blir ca 650 ml när du silat av rabarbern.

Du kan såklart ta valfri mängd sprit och motsvarande mängd rabarber enlig receptet.

Vidare kan du byta Brännvin Special mot valfritt märke neutralt brännvin eller vodka.

Hur mycket alkohol som rabarbern tar upp vet jag ej men jag skulle gissa att det är marginellt och att man ändå har en hög halt alkohol kvar. Vad jag kommer ihåg från skolan så strävar vätskor efter jämlikhet och när alkoholhalten jämnats ut något så tas inte mer alkohol upp av rabarbern. Min snaps blev tillräckligt stark iaf.

Varianter

 • Om du vill kan du ta med en tumme skalad färsk ingefära.
 • Andra varianter (som jag dock ej provat) är med tillsätta andra klassiska snapskryddningar som fläderblommor, bitar av citronskal, limeskal, torkad pomerans, torkad ingefära, kumminfrön, dillfrön eller kardemumma. Lägg då med rabarbern i spriten.

Rester

Om du vill kan du spara den rabarber du silar bort och blanda med socker samt lite mer sprit - denna kan du spara och låta mogna likt Romtopf. Då får du en söt rabarberröra att ha på dessert som vaniljglass toppad med vispad grädde och mandelbiscottis eller prova rabarberdessert i glas.

ca 650 ml rabarbersnaps

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 14 dagar
 • Klart på: 14 dagar 10 min

Ingredienser

 • 700 ml Brännvin special, en flaska eller annan valfri naturell vodka
 • 6 stjälkar rabarber, ca 200 gram
 • 1-2 sockerbitar
 • 30 gram färsk ingefära (valfritt)

Tillagning

 1. Skölj och skala bort grova delar på stammen. Vill du ha en rosa snaps så se till att ha med röda stjälkar - skala inte bort det då.
 2. Strimla rabarbern i ca 0,5 cm skivor. Lägg i en glasburk.
 3. Fyll på och täck med brännvin eller vodka. Täck med lock. Vill du ha med ingefära så skalar den den och skivar grovt och lägger med rabarbern.
 4. Låt snapsen stå och dra i kylen eller svalt och mörkt i 14 dagar.
 5. Häll av i ett kaffefilter eller sila bort rabarbern. Smaka av med någon sockerbit. Du kan även späda med mer brännvin eller vodka till önskad smak av rabarber om du tycker den är för syrlig.
 6. Häll upp på flaska. Servera iskall.
E-mail
Medel: 3.9 (76 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-14