Rabarbersaft
Introduktion och förberedelse
Hur du kokar saft på rabarber. Enkel, god och läskande rabarbersaft med strimlad rabarber och socker.
Tips på olika varianter, smaksättningar och hur du späder den till servering.
Serveringsförslag
- Läskande god till vardags eller fest samt i bål eller drinkar.
- Blanda gärna rabarbersaften i god tid och ställ i kylen att kallna. Eller servera saften med isbitar eller krossad is.
- Späd saften med vatten till servering så söt du vill ha den - förslagsvis 1 dl rabarbersaft och 4 delar vatten.
- Saften är också god till drinkar som Hugo, Bellini med fläder, rabarber- och fläderdrink, rabarbercocktail, bål, Cava Rabarber, Rabarbermargarita eller Rabarbermojito.
- Ett förslag är att baka rabarberbullar till.
Varianter
- Vill du ha en saft med mindre socker kan du göra rabarberdricka som inte är så söt.
- Blanda med jordgubbar för jordgubbs- och rabarbersaft. Jättegott med söta jordgubbar och sur rabarber. En klassiker.
- Blanda rabarbern med röda vinbär.
Smaksättningar
- Med citron - smaka av rabarbersaften med saften från 1-2 citroner.
- Smaksätt rabarbersaften med fläder.
- Kryddnejlika - koka med ca 4 kryddnejlikor med rabarbern.
- Vanilj - koka med ca 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur.
- Kanel - koka med en bit kanelstång.
Hållbarhet
- Har du använt rena och gärna steriliserade flaskor och korkar så håller saften några veckor minst i kylen.
- Mängden socker i saften är en smaksak men gör saften naturligt hållbar.
- Vill du ha en mycket hållbar saft som även kan förvaras i rumstemperatur kan du ha i konserveringmedel som natriumbensoat enligt paket.
- Ett alternativ är att frysa in saften och då kan den skrapas/skopas upp med sked i tillbringare och blandas med vatten. Då kan du även ha hälften av mängden socker i saften om du vill.
- Du kan förvara saften i glasflaskor men det funkar också med en väl diskad plast-pet-flaska.
Tips
En saftsilställning är smidigt att sila den kokta rabarbern genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk. Eller finmaskig stålsil eller chinoise.
I saftmaja eller saftkokare
Kokar du saft ofta kan du investera i en saftmaja eller saftokare - en slags stor kastrull i våningar som man lägger 3 liter strimlad rabarber och 8 dl strösocker i. Sedan kokar man och får ut ca 2 liter färdig silad saft du kan tappa direkt på flaska genom en slang. Supersmidigt.

Tillagning
- Skölj, rensa samt ansa rabarbern. Den behöver inte skalas. Skär den i mindre bitar.
- Mät upp vatten i en stor kastrull och tillsätt rabarbern.
- Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i 15 minuter. Mosa gärna sönder på slutet med en potatisstöt.
- Sila rabarbern i en sildukställning ex. Jonas saftsil. Eller genom en silduk i ett durkslag, finmaskig stålsil eller chinoise.
- Mät upp mängden vätska/saft från den kokta rabarbern så att du kan beräkna mängden socker. Jag tillsatte 5,5 dl socker per liter vätska/saft. Jag fick ut 1,2 liter vätska/saft och tillsatte då 6,6 dl socker vilket gav 1,5 liter färdig rabarbersaft.
- Koka upp socker och saft/vätska i en kastrull och rör tills sockret löst sig.
- Skumma saften med en slev.
- Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften. Detta är valfritt men ger en mycket hållbar saft.
- Se till att du har rena flaskor. Förvärm flaskorna med hett vatten - annars kan de spricka. Eller använd saftflaskor av härdat glas.
- Häll upp rabarbersaften. Förslut och förvara saften mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
- Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka förslagsvis - en del saft och fyra delar vatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal