Rabarbersaft

Hur du kokar saft på rabarber. Enkel, god och läskande rabarbersaft med strimlad rabarber och socker. Med eller utan citron samt tips på olika varianter, smaksättningar och hur du späder den till servering. God till vardags, fest, bål eller drink.

Mängden socker i saften är en smaksak men gör saften hållbar. Du kan även ha i konserveringmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på en hållbar saft.

Ska du spara saften bör du även se till att glasflaskor är rena och steriliserade. Du kan ha saften i snygga glasflaskor. Förvaras mörkt och svalt. Det funkar också med en väl diskad plast-pet-flaska att förvara saften i kylen.

Ett alternativ är att frysa in saften och då kan den skrapas/skopas upp med sked i tillbringare och blandas med vatten.

En saftsilställning är smidigt att sila den kokta rabarbern genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk.

I saftmaja eller saftkokare:

Kokar du saft ofta kan du investera i en saftmaja som är en saftkokare - en slags stor kastrull i våningar som man lägger rensade bär eller rabarber samt socker i. Sedan kokar man och får ut färdig silad saft du kan tappa direkt på flaska genom en slang. Supersmidigt. Ta 3 liter bär eller strimlad rabarber och 8 dl strösocker. Det ger ca 2 liter färdig saft. Se bruksanvisningen.

Varianter:

Smaksättningar:

  • Kryddnejlika - koka med ca 4 kryddnejlikor med rabarbern.
  • Vanilj - koka med ca 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur.
  • Kanel - koka med en bit kanelstång.
  • Med citron - smaka av rabarbersaften med saften från 1-2 citroner.

Servering:

Späd saften med vatten så söt du vill ha den - förslagsvis 1 dl rabarbersaft och 4 delar vatten. Servera kall med isbitar. Eller blanda och ställ en kanna i kylen att kallna till servering. Blanda med flädersaft till en rabarber- och fläderdrink eller bål.

1,5 liter rabarbersaft

  • Förberedelse:
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kilo rabarber eller 2 liter strimlad rabarber
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern. Skär den i mindre bitar.
  3. Sterilisera flaskor och korkar - se ovan. Förslag är att diska dem och sedan värma i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och tryck ut all saft. Du kan sila saften i en sildukställning ex. Jonas saftsil. Eller genom en sildug i ett durkslag.
  6. Mät upp mängden vätska från den kokta rabarbern så att du kan beräkna mängden socker som ska vara 5,5 dl socker per liter vätska/saft. Lägg vätska/saft och socker i en kastrull. Jag fick ut 1,2 liter vätska/saft och tillsatte då 6,6 dl socker vilket gav 1,5 liter färdig rabarbersaft.
  7. Koka upp socker och saft/vätska och rör tills sockret löst sig.
  8. Skumma saften med en slev om det behövs.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften. Valfritt om du vill ha en hållbar saft.
  10. Häll upp rabarbersaften varm på rena och torra flaskor. Förslut dem. Ett tips är att förvärma flaskorna med hett vatten - annars kan de spricka. Förslut och förvara saften mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka förslagsvis - en del saft och fyra delar vatten.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer