Rabarbersaft
Hur du kokar saft på rabarber. Enkel, god och läskande rabarbersaft med strimlad rabarber och socker.
Tips på olika varianter, smaksättningar och hur du späder den till servering.
Tillagning
- Skölj, rensa samt ansa rabarbern. Den behöver inte skalas. Skär den i mindre bitar.
- Mät upp vatten i en stor kastrull och tillsätt rabarbern.
- Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i 15 minuter. Mosa gärna sönder på slutet med en potatisstöt.
- Sila rabarbern i en sildukställning ex. Jonas saftsil. Eller genom en silduk i ett durkslag, finmaskig stålsil eller chinoise.
- Mät upp mängden vätska/saft från den kokta rabarbern så att du kan beräkna mängden socker. Jag tillsatte 5,5 dl socker per liter vätska/saft. Jag fick ut 1,2 liter vätska/saft och tillsatte då 6,6 dl socker vilket gav 1,5 liter färdig rabarbersaft.
- Koka upp socker och saft/vätska i en kastrull och rör tills sockret löst sig.
- Skumma saften med en slev.
- Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften. Detta är valfritt men ger en mycket hållbar saft.
- Se till att du har rena flaskor. Förvärm flaskorna med hett vatten - annars kan de spricka. Eller använd saftflaskor av härdat glas.
- Häll upp rabarbersaften. Förslut och förvara saften mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
- Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka förslagsvis - en del saft och fyra delar vatten.
Serveringsförslag
- Läskande god till vardags eller fest samt i bål eller drinkar.
- Blanda gärna rabarbersaften i god tid och ställ i kylen att kallna. Eller servera saften med isbitar eller krossad is.
- Späd saften med vatten till servering så söt du vill ha den - förslagsvis 1 dl rabarbersaft och 4 delar vatten.
- Saften är också god till drinkar som Hugo, Bellini med fläder, rabarber- och fläderdrink, rabarbercocktail, bål, Cava Rabarber, Rabarbermargarita eller Rabarbermojito.
- Ett förslag är att baka rabarberbullar till.
Varianter
- Vill du ha en saft med mindre socker kan du göra rabarberdricka som inte är så söt.
- Blanda med jordgubbar för jordgubbs- och rabarbersaft. Jättegott med söta jordgubbar och sur rabarber. En klassiker.
- Blanda rabarbern med röda vinbär.
Smaksättningar
- Med citron - smaka av rabarbersaften med saften från 1-2 citroner.
- Smaksätt rabarbersaften med fläder.
- Kryddnejlika - koka med ca 4 kryddnejlikor med rabarbern.
- Vanilj - koka med ca 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur.
- Kanel - koka med en bit kanelstång.
Hållbarhet
- Har du använt rena och gärna steriliserade flaskor och korkar så håller saften några veckor minst i kylen.
- Mängden socker i saften är en smaksak men gör saften naturligt hållbar.
- Vill du ha en mycket hållbar saft som även kan förvaras i rumstemperatur kan du ha i konserveringmedel som natriumbensoat enligt paket.
- Ett alternativ är att frysa in saften och då kan den skrapas/skopas upp med sked i tillbringare och blandas med vatten. Då kan du även ha hälften av mängden socker i saften om du vill.
- Du kan förvara saften i glasflaskor men det funkar också med en väl diskad plast-pet-flaska.
Tips
En saftsilställning är smidigt att sila den kokta rabarbern genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk. Eller finmaskig stålsil eller chinoise.
I saftmaja eller saftkokare
Kokar du saft ofta kan du investera i en saftmaja eller saftokare - en slags stor kastrull i våningar som man lägger 3 liter strimlad rabarber och 8 dl strösocker i. Sedan kokar man och får ut ca 2 liter färdig silad saft du kan tappa direkt på flaska genom en slang. Supersmidigt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal