Rabarbermarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka egen marmelad på rabarber enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.

Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Förvaring och hållbarhet

  • Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
  • Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.

Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.

Varianter

Några goda valfria smaksättningar att variera och välja mellan är:

Rabarbermarmelad i burk med rabarber vid sidanRabarbermarmelad av färsk rabarber du strimlar och kokar med syltsocker.

1 liter rabarbermarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 kg rabarber, rensad och i bitar
  • 400 gram syltsocker
  • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull med lock som rymmer minst 2 liter.
  4. Värm rabarbern försiktigt och rör då och då så den släpper vätska. Sätt på lock och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då. Rabarbern vätskar sig själv men man kan tillsätta ca 2 msk vatten i början för om man vill få igång det hela.
  5. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
  6. Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (56 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-21

Liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...