Rabarbermarmelad
Koka egen marmelad på rabarber enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull med lock som rymmer minst 2 liter.
- Värm rabarbern försiktigt och rör då och då så den släpper vätska. Sätt på lock och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då. Rabarbern vätskar sig själv men man kan tillsätta ca 2 msk vatten i början för om man vill få igång det hela.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
- Marmeladen passar vidare som fyllning till bakverk som pavlova, syltkakor, bullar, grottor eller paj.
Förvaring och hållbarhet
- Med syltsocker håller marmeladen minst ett år och kan förvaras i rumstemperatur.
- Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid och vill vara säker på att den håller fint.
- Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
- Förvaras marmeladen i kylen så håller den några veckor utan syltsocker eller konserveringsmedel.
Marmeladprov
Kokar du marmeladen med strösocker så kan du göra pektinprov/marmeladprov kontrollera att den stelnar som den ska genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
Varianter
Några goda valfria smaksättningar att variera och välja mellan är:
- En halv tsk stött kardemumma.
- En tumme grovhackad färsk ingefära.
- Med citron och ingefära.
- En halv vaniljstång (vaniljsmak).
- En bit stjärnanis eller lakritssmak.
- Med kanelstång.
- Mynta, fläder och vanilj.
- Nektarin- och rabarbermamelad får du om du kokar med hälften tärnade nektariner.
- Tillsätt Aperol som är en aperitif från Italien för en rabarber- och aperolmarmelad som får en lite kryddig, söt och aningen bitter smak av apelsin och örter.
- Blanda i söta jordgubbar som kompletterar syran i rabarbern till en jordgubbs- och rabarbermarmelad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal