Havtornsmarmelad
Havtornsmarmelad med hela mosade havtorn. Jättelätt att laga - bara att blanda, koka ihop och hälla på burk.
Tillagning
- Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
- Häll upp havtornen i ren burk eller burkar och förslut direkt.
- Förvara havtornsmarmeladen mörkt och svalt. Låt gärna stelna till något dygn i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen. Om den blir för lös kan du koka om marmeladen med mer pektin.
Serveringsförslag
God som vanlig marmelad men passar också mycket bra till dessertost och ostbricka.
Plocka själv eller köp frysta havtorn
Havtorn kan du plocka själv eller köpa frysta.
Hållbarhet
Sterilisera burken eller burkarna om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
Förvara svalt och mörkt - håller flera månader. Öppnad burk förvaras i kylen och håller minst några veckor.
Marmeladprov
Pektin som gör att marmeladen stelnar finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) som Agar flakes, flytande pektin eller pektinpulver om man vill ha den ännu fastare.
Använder du ej syltsocker som i nedan recept så får du tillsätta extra pektin och citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar.
Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.
Varianter
Om du vill så kan du även passera och sila havtornen så får du en helt klar marmelad - mer lik gelé. Då blir det lite mindre i mängd räknat samt man får ta i extra pektin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal