Havtornsmarmelad

Havtornsmarmelad med hela mosade havtorn. Används som vanlig marmelad men också god till ostbrickan. Jättelätt att laga - bara att blanda, koka ihop och hälla på burk.

Havtorn kan du plocka själv eller köpa frysta.

Sterilisera burken eller burkarna om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

Pektin som gör att marmeladen stelnar finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) som Agar flakes, flytande pektin eller pektinpulver om man vill ha den ännu fastare.

Använder du ej syltsocker som i nedan recept så får du tillsätta extra pektin och citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.

Varianter

Om du vill så kan du även passera och sila havtornen så får du en helt klar marmelad. Då blir det lite mindre i mängd räknat samt man får ta i extra pektin.

1 burk på ca 4 dl havtornsmarmelad

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram havtorn, frysta eller färska
  • 225 gram syltsocker

Tillagning

  1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
  2. Häll upp havtornen i ren burk eller burkar och förslut direkt.
  3. Förvara havtornsmarmeladen mörkt och svalt. Låt gärna stelna till något dygn i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen. Om den blir för lös kan du koka om marmeladen med mer pektin.
E-mail
Medel: 4 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept