Havtornsmarmelad

En chunky marmelad med hela mosade havtorn. Används som vanlig marmelad men också god till ostbrickan. Havtorn kan du plocka själv eller köpa frysta. Jättelätt att laga - bara att blanda, koka ihop och hälla på burk. 

Pektin finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) (Agar flakes, flytande pektin eller pulverpektin) om man vill ha den ännu fastare. Om du vill så kan du även passera och sila havtornen så får du en helt klar marmelad. Då blir det lite mindre i mängd räknat samt man får ta i extra pektin. Sterilisera burken om du vill spara marmeladen länge. 

Vill du använda vanligt socker så går det bra men då får du tillsätta extra pektin enligt paket om du vill ha en fastare konsistens samt konserveringsmedel om du vill spara marmeladen jättelänge.

1 burk på ca 4 dl havtornsmarmelad

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram havtorn, frysta eller färska
  • 225 gram syltsocker

Tillagning

  1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
  2. Häll upp havtornen i ren burk eller burkar och förslut direkt.
  3. Förvara havtornsmarmeladen mörkt och svalt. Låt gärna stelna till något dygn i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen. Om den blir för lös kan du koka om marmeladen med mer pektin.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Lyckas med ostbrickan

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här...

Hemgjord apelsinmarmelad och annat gott med citrusfrukter

Nu kommer vitaminerna. Här hittar du recept med citrus som blir marmelad, citronbullar, limegravad lax...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer