Rabarbermarmelad med ingefära

Koka egen rabarbermarmelad och smaksätt med färsk ingefära. Gott, enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.

Har du gott om rabarber så är detta ett bra sätt att ta vara på den.

6 dl rabarbermarmelad med ingefära

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber, rensad och i bitar
  • 4 dl syltsocker
  • 2 msk färsk riven eller hackad ingefära

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
  4. Skala och riv eller finhacka färsk ingefära. Tillsätt den.
  5. Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
  6. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
  7. Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.

Serveringsförslag

Varianter

Du kan även koka vanlig rabarbermarmelad eller smaksätta med kanel, mynta, vanilj, kardemumma, lakrits, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.

Val av rabarber

Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas. Grov rabarber kan du skala och funkar då lika bra.

Hållbarhet

  • Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid.
  • Marmeladen håller något år om du kokar den med syltsocker.
  • Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar i något år.
  • Förvaras marmeladen i kylen så håller den tack vare sockret flera månader ändå.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på pektinförpackningen.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Ingefäran ger extra god smak och lite sting åt rabarbermarmeladen.
Ingefäran ger extra god smak och lite sting åt rabarbermarmeladen.

E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-02

Tillbehör och liknande: