Rabarbermarmelad med lakrits

Introduktion och förberedelse

Smaksätt din rabarbermarmelad med lakritspulver. Det smakar inte så mycket lakrits utan ger mest en god twist till marmeladen.

Serveringsförslag

Varianter

Du kan även koka vanlig rabarbermarmelad eller smaksätta med kanel, mynta, vanilj, kardemumma, ingefära, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.

Tips

 • Välj späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
 • Du kan dubblera receptet till en större sats.

Förvaring

Förvaras i kylen upp mot något år. Ska du spara den länge så se till att sterilisera burkarna och då kan de förvaras länge mörkt och svalt.

Val av socker

Lättlagat med syltsocker. Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker men då blir inte marmeladn lika hållbar och fast i konsistensen. Men god och utan konserveringsmedel.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

6 dl rabarbermarmelad med kardemumma

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 500 gram rabarber, rensad och i strimlad i bitar
 • 4 dl syltsocker
 • 1 tsk lakritspulver

Tillagning

 1. Skölj späd rabarber. Använder du grövre rabarber så skala bort det grova.
 2. Strimla den så fint du kan och lägg i en kastrull med tjock botten.
 3. Tillsätt 2 msk vatten och fräs rabarbern under lock samt rör då och då i 15 minuter på medelvärme. Rabarbern ska mjukna.
 4. Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
 5. Tillsätt syltsockret och lakritspulver. Rör om och koka tills sockret löst sig ca 2 minuter.
 6. Ös upp marmeladen i glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara öppnad burk i kylen. Håller några veckor i kylen om du lagat med syltsocker.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-02