Rabarbermarmelad med lakrits

Introduktion och förberedelse

Smaksätt din rabarbermarmelad med lakritspulver. Det smakar inte mycket lakrits utan ger mest en god twist till marmeladen.

Lättlagat med syltsocker. Välj späda fina rabarber - de behövs ej skalas. Här till en burk som du kan ha i kylen och njuta till frukost, scones och fika. Förvaras i kylen.

Vill du laga mer marmelad kan du dubblera receptet. Ska du spara den länge så se till att sterilisera burkarna och då kan de förvaras länge mörkt och svalt.

Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker men då blir inte marmeladn lika hållbar och fast i konsistensen. Men god och utan konserveringsmedel.

1/2 liter rabarbermarmelad med kardemumma

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram rabarber, rensad och i strimlad i bitar
  • 200 gram syltsocker
  • 0,5 tsk lakritspulver

Tillagning

  1. Skölj späd rabarber. Använder du grövre rabarber så skala bort det grova.
  2. Strimla den så fint du kan och lägg i en kastrull med tjock botten.
  3. Tillsätt 2 msk vatten och fräs rabarbern under lock samt rör då och då i 15 minuter på medelvärme. Rabarbern ska mjukna.
  4. Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
  5. Tillsätt syltsockret och lakritspulver. Rör om och koka tills sockret löst sig ca 2 minuter.
  6. Ös upp marmeladen i glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara öppnad burk i kylen. Håller några veckor i kylen om du lagat med syltsocker.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.