Rabarbermarmelad med citron och ingefära
Koka en marmelad på din rabarber - prova rabarbermarmelad smaksatt med citron och färsk ingefära - smaker som passar mycket bra ihop.
God, enkel och lättlagad marmelad kokt med syltsocker. En variant på vanlig rabarbermarmelad.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
- Skala och riv färsk ingefära. Tillsätt den.
- Skölj citron, skiva tunt och skär i små bitar. Tillsätt till rabarbern.
- Koka rabarbern och rör då och då i ca 10 minuter.
- Tillsätt syltsockret och koka i 10 minuter till under omrörning.
- Gör gärna ett marmeladprov - se ovan.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Val av rabarber
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas. Grov rabarber kan du skala och funkar då lika bra.
Hållbarhet
- Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid.
- Marmeladen håller något år om du kokar den med syltsocker.
- Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin om du vill ha marmeladen extra fast. Förvaras marmeladen i kylen så håller den tack vare sockret flera månader. Eller tillsätt konserveringsmedel som askorbinsyra.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal