Jordgubbs- och rabarbermarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka en jordgubbs- och rabarbermarmelad med söta jordgubbar som passar bra ihop med syrlig rabarber samt en touch av balsamvinäger och rött vin som ger en extra fyllig och lite mörkare marmelad.

En variant på jordgubbsmarmelad och rabarbermarmelad.

Balsamico och vin kan uteslutas och är valfritt att ha med. Ersätt med samma mängd vatten.

Lätt att koka ihop med syltsocker.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Utan syltsocker

Använder du ej syltsocker som i nedan recept så kan du ta vanligt strösocker. Då får du gärna tillsätta extra pektin för att det ska tjockna till en marmelad. Då kan det vara en god idé att göra ett pektinprov.

Hållbar marmelad

För hållbar marmelad så använd syltsocker som i nedan recept. Använder du vanligt strösocker så tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket.

Kan förvaras i svalt och mörkt flera månader.

Se alltid till att använda steriliserade burkar och lock.

Jordgubbs- och rabarbermarmelad med balsamvinäger och rött vin i burk och på fat.
Jordgubbs- och rabarbermarmelad blir extra god och fyllig i smaken med lite balsamvinäger och rött vin men det är valfritt.

1 burk, 4 dl jordgubb- och rabarbermarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram jordgubbar
  • 100 gram rabarber
  • 350 gram syltsocker
  • 3 cl balsamvinäger
  • 5 cl rött vin

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna. Tärna jordgubbarna i små bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  2. Skölj och strimla rabarbern så fint du kan. Lägg med rabarbern.
  3. Tillsätt balsamvinäger och rött vin.
  4. Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme under lock i fem minuter.
  5. Rör i syltsocker och koka ihop i 4 minuter tills sockret löst sig. Rör då och då.
  6. Häll upp marmeladen i glasburk och sätt på lock direkt.
  7. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-21