Jordgubbs- och rabarbermarmelad
Koka en jordgubbs- och rabarbermarmelad med söta jordgubbar som passar bra ihop med syrlig rabarber samt en touch av balsamvinäger och rött vin som ger en extra fyllig och lite mörkare marmelad.
En kombination av jordgubbsmarmelad och rabarbermarmelad.
Lätt att koka ihop med syltsocker.
Tillagning
- Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna. Tärna jordgubbarna i små bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Skölj och strimla rabarbern så fint du kan. Lägg med rabarbern.
- Tillsätt balsamvinäger och rött vin.
- Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme under lock i fem minuter.
- Rör i syltsocker och koka ihop i 4 minuter tills sockret löst sig. Rör då och då.
- Häll upp marmeladen i glasburk och sätt på lock direkt.
- Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
Varianter
- Balsamico och vin kan uteslutas och är valfritt att ha med. Ersätt med samma mängd vatten.
- Du kan även koka vanlig rabarbermarmelad eller smaksätta med vanilj, lakrits, kardemumma, ingefära, mynta, citron, portvin, aperol eller nektarin.
Utan syltsocker
Använder du ej syltsocker som i nedan recept så kan du ta vanligt strösocker. Då får du gärna tillsätta extra pektin för att det ska tjockna till en marmelad. Då kan det vara en god idé att göra ett pektinprov.
Hållbar marmelad
För hållbar marmelad så använd syltsocker som i nedan recept. Använder du vanligt strösocker så tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket.
Kan förvaras i svalt och mörkt flera månader.
Se alltid till att använda steriliserade burkar och lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal